Elevii vor studia la școală „Dezvoltarea personală și proiectarea carierei”

elevi (1)

Începând cu anul curent de studii (2016-2017), disciplina școlară Educația civică și Dirigenția va include modulul „Dezvoltarea personală și proiectarea carierei”. Profesorii și elevii vor învăța să facă proiecte de carieră în baza curricumului și a materialelor didactice pentru profesori și elevi, elaborate de Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA), în colaborare cu Ministerul Educației.

Curriculum la modului „Dezvoltarea personală și proiectarea carierei” a fost revizuit în cadrul proiectului „Reconceptualizarea orientării profesionale și consilierii în carieră” (REVOCC), implementat de către CEDA.

Curriculumul a fost pilotat în 13 instituții de învățământ secundar general și profesional-tehnic secundar în perioada 1 martie – 31 mai 2016. La definitivarea curriculumului s-au luat în calcul propunerile și sugestiile profesorilor și elevilor implicați în pilotare.

Lia Sclifos, doctor în pedagogie, manager al proiectului REVOCC (CEDA) a menționat în cadrul atelierului de lucru, care a fost organizat la 17 februarie 2017, cu responsabilii de disciplina Educație Civică din cadrul Direcțiilor Generale Educație din raioanele țării, că acest modul a fost realizat în baza unui studiu, care a avut ca scop identificarea situației reale privind educația în carieră. Studiul a pus în evidență disciplinele în cadrul cărora se realizează procesul de ghidare/proiectare a carierei.

Potrivit Liei Sclifos, studiul a remarcat faptul că pentru a avea o carieră de succes elevii ar avea nevoie de pregătire pentru carieră, voință, abilități de proiectare a carierei, educație și încredere de sine. Studiul denotă că în condițiile Republicii Moldova, Educația civică este o disciplină necesară, utilă, este disciplina școlară care, cel mai mult îi ajută în alegerea profesiei.

Corina Lungu, reprezentant al Ministerului Educației a apreciat eforturile depuse de către CEDA în procesul de elaborare a curriculumului și a materialelor didactice pentru elevii din gimnazii, licee și instituții de învățământ profesional tehnic și a menționat că ghidarea în carieră este necesară de pe băncile școlii iar Educația Civică și dirigenția sunt, la moment, cele mai indicate discipline pentru acest scop.

Ministerul educației al Republicii Moldova a aprobat, prin ordinul 859 din 04.10.2016, Curriculumul la modulul revizuit „Dezvoltarea personala și proiectarea carierei”, parte a disciplinei de studii Educație Civică, pentru implementarea în toate instituțiile de învățământ secundar general începând cu anul de studii 2016-2017.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente