Cu 12 mln lei mai mult pentru vaccinuri

Bugetul destinat pentru imunizarea populației împotriva bolilor infecțioase va crește. Statul va aloca peste 40 de milioane de lei în următorii trei ani, cu circa 12 milioane de lei mai mult decât în prezent. Despre aceasta a comunicat ministrul sănătății, Ruxanda Glavan, la un eveniment dedicat Programului Național de Imunizări, transmite IPN.

Specialiștii au spus că vaccinarea populației trebuie să rămână în continuare o măsură obligatorie, așa cum prevede legislația națională. Viceministrul sănătății, Aliona Serbulenco, a remarcat că vaccinarea nu este doar o injecție, ci o măsură de profilaxie. Pe termen lung, reduce din povara financiară provocată de tratamentul maladiilor. Acest lucru a determinat autoritățile în 2016 să recurgă la mecanisme internaționale de procurare a vaccinurilor, care sunt mai avantajoase. Datorită susținerii UNICEF, Moldova poate beneficia de vaccinuri calitative, mai ieftine și precalificate de Organizația Mondială a Sănătății.

Guvernul a aprobat, anul trecut, al cincilea Program Național de Imunizări, care prevede vaccinarea populației în proporție de 95%, până în anul 2020.

Potrivit OMS, trei milioane de oameni din întreaga lume sunt salvați, în fiecare an, datorită vaccinării. În Republica Moldova, datorită programelor naționale de imunizări implementate în ultimii ani, a fost eliminată poliomielita. De asemenea, rata copiilor bolnavi de hepatita virală B a scăzut de peste 20 de ori. În același timp, sunt raportate tot mai puține cazuri de difterie, tuse convulsivă și tetanos.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.