Bill Gates avertisment bioterorism: 30 de milioane de oameni vor muri în epidemie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Bill Gates a înghețat sala în care a ținut un discurs, la o conferință desfășurată sâmbătă în Munchen. În acest week-end, orașul german găzduiește cea de-a 53-a ediţie a Conferinţei de Securitate ce reuneşte elita politică, diplomatică şi militară din întreaga lume. Peste 500 de experţi sunt reuniţi pentru a analiza în principal, relaţiile transatlantice şi intenţiile de noii administraţii americane, scrie Rador.

Bill Gates, cel mai bogat om al planetei, care a investit sume enorme în programe umanitare în ultimele decenii, a avertizat asupra riscurilor unui atac bioterorist. Principala amenințare de securitate este legată de epidemii care pot distruge zeci de milioane de oameni, a spus Gates. Tehnologia permite acum unui terorist să recreeze virusul variolic, pe calculator, sau o formă de gripă extrem de agresivă, iar prin inginerie genetică le poate sintetiza, a spus Bill Gates, potrivit The Guardian.

Până de curând, amenințările bio-teroriste au fost mai puțin luate în calcul, pentru că producerea unor ”arme mortale” necesita experți și laboratoare uriașe, ușor de depistat. În ultimii cinci ani, progresele în biologia celulară și miniaturizarea echipamentelor fac tot mai plauzibil scenariul unui atac bioterorist, care ar destabiliza zone întregi.

Un virus cu răspândire aerogenă ar ucide peste 30 de milioane de oameni în primul an de la lansare, a spus Gates. Un astfel de atac este probabil în următorii 10-15 ani. S-a mai întâmplat, în 1918, când a fost un virus natural, acum ar putea fi unul creat în laborator.

Limitarea unei astfel de epidemii ar fi posibilă cu ajutorul vaccinării și a medicației anti-virale, dar omenirea trebuie să fie pregătită, pentru o mobilizare fără precedent într-un astfel de caz.

Gates a cerut să fie derulate exerciții în masă, similare celor care se fac pentru salvarea în caz de atac nuclear sau a unei catastrofe naturale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...