Ce s-a întâmplat cu adolescentul care a declanşat războiul din Siria: Eram un copil, nu ştiam ce făceam

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Naief Abazid, adolescentul sirian al cărui caz a declanşat mânia a conaţionalilor împotriva regimului lui Bashar al-Assad în 2011, ducând în final la un război sângeros care încă macină ţara, trăieşte în prezent în Austria.

Un jurnalist de la cotidianul canadian The Globe and Mail l-a identificat după o anchetă de şase luni.

În 2011, Naief Abazid, cel care a creat un adevărat „moment Sarajevo” pentru poporul său, similar celui care dusese la izbucnirea Primului Război Mondial, avea 14 ani. În plină Primăvară arabă, în 16 februarie, acest adolescent scria cu un spray „Este rândul Dvs., Dr. Bashar al-Assad” pe zidul unei şcoli din oraşul său, Deraa, situat în sud-vestul Siriei.

„Eram un copil, nu ştiam ce făceam”, explică el ziaristului Mark MacKinnon de la The Globe and Mail. „Am realizat că este ceva serios abia în momentul în care am ajuns în închisoare”, mai spune el.

De fapt, a doua zi după ce se exprimase astfel printr-un graffiti, Naief Abazid a fost arestat de serviciile secrete siriene şi torturat. Alţi 22 de băieţi din oraşul său i-au împărtăşit soarta.

După mai multe săptămâni în care nu aveau veşti despre copiii lor, locuitorii din Deraa au organizat un marş de protest pentru a cere eliberarea lor. Poliţia a deschis focul asupra manifestanţilor şi doi dintre ei au fost ucişi. „Primii martiri ai Primăverii siriene”, scrie Globe and Mail.

Începutul războiului civil

În 23 martie, adolescenţii sunt eliberaţi, „graţiaţi” de Bashar al-Assad. La întoarcerea în familiile lor, ei sunt celebraţi ca eroi. Dar mânia localnicilor din Deraa are ecou şi manifestaţiile se multiplică în toată ţara. La 1 aprilie 2011, protestatarii din Deraa sunt din nou pe străzi. Este începutul războiului civil.

În primul an de război, Naief Abazid rămâne în Deraa cu familia sa, fîră să pună mâna vreodată pe alte arme decât pe spray-ul său. După ce este rănit la un braţ de un glonţ, el este trimis la un spital în Iordania. Petrece doi ani în tabere pentru refugiaţi iordaniene împreună cu familia sa, înainte de a se întoarce în Siria în 2014.

Imaginea oraşului său „distrus în întregime” rămâne o amintire „oribilă”. Timp de şapte luni, el şi familia lui trăiesc în teroare, sub bombele regimului Bashar al-Assad.

La jumătatea lunii septembrie 2015, ei asistă la declaraţia Angelei Merkel, care anunţă că Germania îi va primi pe refugiaţii sirieni care vor sosi la frontierele sale. Naief, însoţit de fratele său şi de unul dintre veri, încep un periplu îndelungat şi costisitor. „Nu mai aveam un viitor în Deraa”, explică el. „Acolo nu existau decât două opţiuni: să fii ucis sau să devii o persoană fără adăpost”, povesteşte el.

Băieţii ajung mai întâi în Turcia, după ce străbat teritoriile controlate de jihadiştii Statului Islamic, apoi plătesc un preţ fabulos unor călăuze pentru a se putea îmbarca pe una dintre navele traficanţilor, ajung în Grecia, iar apoi în Macedonia. Traversează Serbia şi Ungaria, sosind în cele din urmă în Austria, la Viena, unde Naief se află şi în prezent, încercând de peste un an să-şi facă un loc departe de ţara sa de origine.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...