Guvernarea vrea ca persoanele care vor comite evaziune fiscală să fie scutite de răspunderea penală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Persoanele care vor comite evaziune fiscală ar putea fi scutite de răspunderea penală, dacă acceptă să achite benevol, în decurs de 30 de zile, prejudiciul cauzat bugetului.

Un proiect de modificare a Codului Penal a fost înaintat pentru dezbateri de către Ministerul Finanțelor, relatează IPN.

Autorii proiectului argumentează că având în vedere că suma achitată de contribuabil poate constitui şi 200% în plus faţă de prejudiciul cauzat bugetului, norma penală își atinge scopul. Iar o acțiune penală ar costa numai statul un proces care nu aduce nici un beneficiu.

În nota informativă a proiectului se menționează că, pentru diminuarea sumei obligaţiei fiscale, organul fiscal aplică sancţiune sub formă de amendă în mărime de 30% din suma diminuată, plus penalitate. Pentru eschivarea de la declararea obligaţiei fiscale, organul fiscal aplică sancţiune sub formă de amendă în mărime de 100 % din suma diminuată, plus penalitate.

„În aceste condiţii, în situaţia în care contribuabilul achită benevol obligaţia fiscală nedeclarată, plus amendă care în cazul nedeclarării este egală cu 100% din suma obligaţiei nedeclarate, plus majorarea de întârziere, toate aceste sume într-un termen de 30 zile, putem constata că bugetul şi-a recuperat prejudiciul suportat”, se spune în nota informativă.

În aceste condiţii, având în vedere că suma achitată de contribuabil poate constitui şi 200% în plus faţă de prejudiciul cauzat bugetului, norma penală își atinge scopul de constrângere şi convingere. Astfel, desfăşurarea acţiunilor de urmărire penală, inclusiv în faţa instanţelor de judecată, va face doar ca statul să suporte cheltuieli care nu vor genera niciun beneficiu, consideră autorii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...