Bloomberg: Kremlinul a ordonat mass-mediei de stat – „opriți laudele la adresa lui Trump!”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În urma demisiei în SUA a consilierului prezidențial Michael Flynn și a declarațiilor neplăcute pentru Moscova, făcute de Donald Trump privind Crimeea, presa occidentală scrie despre dezamăgirea resimțită la Kremlin din cauza modului în care decurg relațiile cu Washingtonul sub noua administrație.

Sursele unui număr de publicații din Europa şi SUA indică faptul că mass-media controlată de statul rus, care până mai ieri erau în competiţia de laude la adresa lui Trump, au primit ordin de la Kremlin să ignore „subiectul Trump”.

Bloomberg susţine că Kremlinul a instruit mass-media de stat să acorde mai puțină atenție lui Donald Trump. Acest ordin, confirmat de trei surse, reflectă preocuparea tot mai mare în rândul oficialilor ruși de rang înalt asupra faptului că atitudinea SUA față de Rusia nu devine mai prietenoasă.

Se afirmă că administrația lui Vladimir Putin justifică noile indicaţii prin faptul că telespectatorii ruși nu mai găsesc interesante ştirile despre schimbarea puterii în Statele Unite ale Americii. În plus, Kremlinul ar prefera să nu facă publicitate unor idei ale lui Trump, de exemplu, promisiunea lui de a „usca mlaștina” și de a scăpa Washingtonul de corupție și trafic de influență.

„Nu se vor turna găleți de critică peste Trump, pur și simplu nu vor mai menționa subiectul Trump. Acum, soarta relațiilor ruso-americane este mult mai puțin predictibilă decât era în urmă cu câteva săptămâni”, spune comentatorul politic Konstantin von Eggert, într-un comentariu pentru Bloomberg.

În editorialul său pentru DW, Eggert afirmă că societatea VGTRK, care include canalul tv de stat „Rossia”, a primit instrucțiuni „de sus” care pot fi reduse la o scurtă frază: „Trump nu mai există”.

Von Eggert spune că acum participanții talk show-urilor politice pro-Kremlin vor spune că ei au insistat întotdeauna că sosirea lui Donald Trump la Casa Albă nu va aduce nicio schimbare în politica SUA, iar televiziunile vor pierde „brusc” orice interes faţă de politica americană.

Despre faptul că la Moscova se schimbă starea de spirit, de la exaltare la confuzie, scrie și Financial Times.

Acest lucru ar trebui să fie o lecție importantă pentru autoritățile ruse, care, inspirate de succesul lor în SUA, ar putea dori să influențeze și alegerile din Franța și Germania, susţine BBC. Acest lucru ar putea duce la rezultate opuse celor dorite.

Sprijinul pe care Kremlinul îl oferă extremiștilor, populiștilor și euro-scepticilor, urmăreşte subminarea unităţii UE și, prin urmare, realizarea ridicării sancțiunilor impuse împotriva Rusiei. Dar, aşa cum o demonstrează şi Brexitul, preluarea puterii de către euro-sceptici nu a dus la o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Marea Britanie şi Rusia. Din contra, spre exemplu Boris Johnson, „rusofil” declarat înainte de numirea sa în funcţia de ministrul de externe, a devenit un „rusofob” înflăcărat după preluarea mandatului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...