Minsk: Belarus speră la o anulare completă a sancțiunilor UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile din Belarus se așteaptă ca UE să elimine complet sancțiunile impuse de-a lungul timpului. Într-un interviu acordat ziarului maghiar Magyar Hirlap, adjunctul ministrului belarus de externe, Oleg Kravcenko, a declarat că UE și Belarus „au reușit să depășească numeroasele contradicții”.

„Există unele aspecte problematice, dar ne-am angajat să găsim compromis cu UE”, a declarat diplomatul.

„Anul trecut au fost anulate cele mai multe dintre sancțiunile împotriva Belarusului, a fost începutul unei noi etape în relațiile UE-Belarus . Așteptăm anularea și sancțiunilor rămase. Am înțeles că acest lucru necesită timp, de aceea tratăm chestiunea cu răbdare”, a spus el.

De asemenea, el a comentat cu privire la introducerea, în luna februarie a acestui an, a regimului fără vize pentru cetățenii din 80 de țări. Potrivit oficialului belarus, unul dintre principalele obiective ale unui astfel de pas este creșterea afluxului de turiști străini și îmbunătățirea imaginii țării.

„Pe parcursul ultimilor douăzeci de ani am avut relații destul de dificile cu cele mai multe țări occidentale, fapt care s-a reflectat și în mass-media occidentale. Acest lucru ne dăunează și îi descurajează pe potențialii parteneri. Este important ca în Belarus să sosească cât mai mulți turiști străini, în special jurnaliști, care să vadă cu ochii lor țara noastră. Noi vedem că cei care vin la noi cu diferite prejudecăți, sunt adesea plăcut surprinși”, a spus Kravcenko.

Pe 25 februarie, 2016, Consiliul UE a decis să nu reînnoiască măsurile restrictive împotriva Belarusului.

Această decizie a fost luată ca răspuns la eliberarea de către autoritățile din Belarus, pe 22 august 2015, a tuturor deținuților politici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...