(FOTO) Un nou continent a fost identificat pe Terra; Unde se află şi de ce nu a fost observat până acum

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un studiu recent sugerează existenţa unui continent neidentificat până acum.

Din punct de vedere geografic, pe Terra există în prezent 7 continente: Africa, Asia, Antarctica, Australia, Europa, America de Nord şi America de Sud.

Geologii stabilesc însă altfel această delimitare, în funcţie de plăcile continentale. Astfel, ei unesc Europa şi Asia într-un supercontinent numit Eurasia, rezultând în total 6 continente.

Un studiu geologic recent, publicat în revista Societăţii Americane de Geologie, GSA Today, demonstrează însă existenţa unui nou continent. Acesta există de mii de ani, însă nu a fost identificat corect până acum.

Geologii l-au numit Zealandia. Continentul are aproximativ 4,9 milioane de kilometri patraţi şi se află în sud-vestul Oceanului Pacific, incluzând Noua Caledonie şi Noua Zeelandă. Astfel, aceste insule nu sunt separate, ci fac parte dintr-o singură crustă continentală.
supercontinent_1
La studiu au luat parte 11 cercetători, iar analiza lor a durat aproximativ 10 ani. Zealandia devine astfel al şaptelea continent geologic al planetei noastre. Concluzia studiului este acceptată şi de alţi experţi.

În cadrul cercetării, geologii au analizat informaţii furnizate de sateliţi, dar şi mostre de roci.
supercontinent_2
Chiar dacă de la suprafaţă regiunea pare spartă în mai multe insule şi fragmente, în realitate ea este unită pe fundul mării şi formează o singură placă continentală. În prezent, doar 5% din continentul Zealandia este vizibil, de aceea a fost greu de identificat.

Zealandia s-a separat de supercontinentul Gondwana în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...