Ucraina, urmărită de FSB prin compania unui oligarh transnistrean

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă din Ucraina, Intertelecom, controlată de oligarhul transnistrean Victor Gușan, a intrat în vizorul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Compania este suspectată că ar fi oferit serviciilor secrete rusești posibilitatea de a intercepta majoritatea convorbirilor telefonice din țară. Mai mult, Intertelecom este strâns conectată cu doi furnizori de servicii de telefonie mobilă și internet din regiunile controlate de Rusia: Crimeea și Transnistria, potrivit unei investigaţii RISE Moldova.

RISE Moldova a publicat, în 2016, o anchetă detaliată despre imperiul de afaceri al lui Victor Gușan și a descris modul în care Holdingul „Sheriff” controlează puterea politică și economia autoproclamatei republici transnistrene (rmn). Dar interesele oligarhului din stânga Nistrului a trecut granița cu Ucraina, unde a pus bazele companiei Intertelecom.

Firma se află printre primii patru operatori de telecomunicații mobile din țara vecină cu cea mai mare arie de acoperire 3G. Mai exact, 86% din teritoriul ucrainean. Gușan a fondat compania în 1998, în calitate de cetățean al Federației Ruse, cu domiciulul la Tiraspol, unde se află și sediul juridic al Sheriff SRL. Gușan, deja ca cetățean al Ucrainei, este în continuare singurul beneficiar final al Intertelecom.

11 noiembrie 2016. Ofițerii SBU descind la principalele sedii ale Intertelecom din Odesa. Aceștia depistează echipamente pentru servere care asigură activitatea operatorului de telefonie mobilă rusesc practic cu același nume – Intertelekom – care deservește populația din Crimeea, imediat după anexarea peninsulei de către Federația Rusă.

De altfel, în urma perchezițiilor, SBU confiscă 483 de telefoane mobile, servere SIP și alte echipamente care, potrivit serviciului de securitate, ar demonstra legătura Intertelecom cu teritoriul ocupat (Crimeea – n.r.), dar și organizarea, de către serviciile secrete rusești, a sistemelor de control la distanță, cât și de obținere de informații și date despre clienții companiei de pe teritoriul Ucrainei.

Deciziile Judecătoriei din Kiev, obținute de RISE Moldova, arată că din biroul lui Boris Akulov, directorul general al Intertelecom, au fost confiscate cinci telefoane mobile și un stick de memorie, iar în locuința acestuia au fost găsiți 300.000 de dolari SUA.

Akulov a fost „ministru” al informaţiei și telecomunicațiilor în regiunea separatistă Transnistria și a contribuit în mod activ la crearea Interdnestrcom, parte a Holdingului „Sheriff”. Compania este singurul operator de telefonie fixă și mobilă, care prestează și servicii de televiziune și internet în stânga Nistrului.

Oficialii SBU consideră că banii le-ar fi fost oferiți managerilor Intertelecom de către serviciile secrete ale Federației Ruse, în schimbul organizării și menținerii unui canal ilegal de comunicație cu peninsula aflată sub ocupație. De aceea, Direcția Centrală de Investigații a SBU a pus sechestru pe aceste sume, apreciate drept „probe materiale în cadrul acțiunii penale”.

Citește continuarea pe rise.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...