Procuratura Anticorupție va relua procesul penal pe numele academicienilor Gheorghe și Maria Duca

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procuratura Anticorupție va relua procesul penal pornit pe numele lui Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe, și al soției sale, Maria Duca, rector al Universității Academiei.

Instanța de judecată a anulat ordonanțele procurorilor de neîncepere a urmăririi penale pe numele celor doi, iar decizia a fost luată de Judecătoria sectorului Buiucani, scrie anticorupție.md.

Încheierea instanței vine după ce, în toamna anului trecut, Ilie Donică, președintele Institutului de Horticultură și Tehnologii Alimentare, a depus o plângere la organele de drept pe numele academicienilor Duca. Potrivit lui Donică, Gheorghe și Maria Duca au primit în anul 2015 salarii, premii și suplimente salariale în sumă totală de circa jumătate de milion de lei din activitatea desfășurată în cadrul AȘM, la Universitatea Academiei, Universitatea de Stat, Institutul de Chimie, Biblioteca „A. Lupan” a AȘM și Centrul de Proiecte Internaționale, bani care ar fi fost încasați ilegal.

Soții Duca ar fi întors o partea din bani instituțiilor vizate, recunoscându-și vina, dar, potrivit președintelui Insitutului de Horticultură, acest fapt nu trebuie să-i scape de răspundere penală.

Pe 16 noiembrie, procurorii Anticorupție au emis o ordonanță prin care a fost refuzată pornirea urmăririi penale „din motivul lipsei laturei obiective și subiective a infracțiunii”. Ilie Donică a atacat actul în instanță, iar odată cu reluarea investigațiilor, academicienii Duca riscă dosar penal.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...