Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Numele INCULPAȚILOR: pentru CSJ -…

Numele INCULPAȚILOR: pentru CSJ – transparență, pentru Ministerul Justiției – date cu caracter personal?

Numele și prenumele părților pe dosar, denumirile societăților comerciale și ale instituțiilor publice vor continua să rămână accesibile pentru căutare pe pagina Curții Supreme de Justiție (CSJ), iar schimbările operate de Ministerul Justiției pe Portalul instanțelor naționale de judecată nu vor influența conţinutul şi funcţionarea paginii web – www.csj.md. În acest sens, președintele CSJ, Mihai Poalelungi a semnat o dispoziție în care menționează că „pagina web a Curţii Supreme de Justiţie a fost lansată pentru a oferi justiţiabililor şi publicului larg acces liber la informația cu privire la înfăptuirea justiției și pentru a asigura transparența activității instanței judecătoreşti supreme”, se arată într-un comunicat publicat de instituție.

În document se precizează că emiterea dispoziţiei a fost dictată de finalizarea structurii paginii web, odată cu lansarea arhivei digitale, precum şi de discuţiile recente în masss-media cu privire la activitatea portalului instanţelor judecătoreşti.

CSJ susține că datorită paginii web,  lista cauzelor fixate pentru judecată (indicîndu-se numărul dosarului, numele judecătorului (judecătorilor) care examinează cauza, data, ora şi locul desfăşurării şedinţei, numele sau denumirea părţilor, esenţa cauzei civile, stadiul procesual, precum şi alte date referitoare la publicitatea şedinţei de judecată), dar și încheierea de anulare a ordonanţei judecătoreşti se expediază părţilor nu vor mai afişa pe suport de hârtie, dar vor fi oferite persoanelor interesate doar online.

„Publicarea numelui, prenumelui, denumirilor societăţilor comerciale şi instituţiilor publice se va efectua în continuare, fără schimbări. În acest mod, de fapt, Curtea va continua aceeaşi practică de publicare a deciziilor sale, fiind menţinută neschimbată şi politica cu privire la transparenţa maximă a actului de justiţie în instanţa supremă”, se stipulează într-un comunicat CSJ.

Căutarea hotărârilor CSJ poate fi efectuată prin indicarea numărului dosarului, a datei pronunțării deciziei, a părților pe dosar, a infracțiunii, a problemei de drept și a procedurii.

În acelaşi timp, instanța precizează în care cazuri nu vor fi publicate actele judecătorești pe pagina web:

  • dacă în prima instanţă, apel ori recurs, s-a dispus examinarea cauzelor în şedinţă închisă/secretă;
  • cele pronunţate în cauze care, potrivit legii, trebuie examinate în şedinţă închisă/secretă. Dacă completul de judecată competent al Curţii Supreme de Justiţie va decide că prima instanţă sau instanţa de apel a dispus să examineze cauza în şedinţă închisă/secretă, încălcând  normele legale, decizia Curţii Supreme de Justiţie va fi publicată;
  • cele pronunțate în cauzele cu privire la infracţiunile sexuale, precum şi în cauzele când astfel va decide completul de judecată, conducându-se de raţionamentele prevăzute de art. 18. alin. (2) din CPP şi art. 23 alin. (3) din CPC.

În cazurile de interdicţie a publicării deciziilor, pe pagina web se va publica un document care va conţine doar numărul dosarului/deciziei, data pronunţării ei şi menţiunea că publicarea actului judecătoresc nu este posibilă în temeiurile prevăzute la art. 18. alin. (2) din CPP şi art. 23 alin. (3) şi (7) din CPC.

Totodată, prin dispoziția semnată de Mihai Poalelungi la 15 februarie curent, s-a dispus anonimizarea/depersonalizarea actelor judecătoreşti prin blurarea datelor cu privire la locul şi data naşterii, domiciliu, codul personal (IDNP) şi patronimic.

De câteva săptămâni hotărârile judecătorești de pe Portalul instanțelor naționale de judecată nu mai pot fi căutate după numele și prenumele inculpaților sau părților pe dosar. Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești  și-a argumentat decizia de a elimina opțiunea respectivă din motorul de căutare prin faptul că astfel ar proteja datele cu caracter personal, deoarece există solicitări din partea cetățenilor, deși niciun reprezentat al Ministerului Justiției nu a putut spune câte plângeri au fost depuse de cetățeni, care este numărul și numele lor. După presiunile din ultimul timp ale societății civile, care a cerut acces la informațiile de pe portalul instanțelor naționale de judecată, pe 14 februarie la secțiunea „agenda ședințelor” a fost introdusă căsuța de căutare în baza numelui și prenumelui părților pe dosar. Totodată, accesarea hotărârilor de judecată după numele și prenumele inculpatului continuă să rămână inaccesibilă, fiind adăugate doar căsuțele de căutare prin indicarea datei pronunțării deciziei și a tematicii dosarului.

Acum trei zile, pe portalul instanțelor a fost întoarsă opțiunea de căutare a datei ședinței după numele părților pe dosar
Hotărârile însă, nu pot fi căutate după numele părților pe dosar

La 2 februarie curent, ZdG  a semnalat faptul că Portalul instanțelor a exclus căutarea dosarelor după numele inculpatului.