Trump trezește îngrijorări în rândul oamenilor de știință din Europa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Circa 50 de organizații științifice europene au publicat joi o scrisoare deschisă pentru a condamna orientările administrației lui Donald Trump care au impact asupra științei, în special în materie de imigrație, relatează AFP.

”Suntem în special îngrijorați de decretul prezidențial care afectează anumite persoane din cauza naționalității lor”, se poate citi în această scrisoare adresată principalilor responsabili europeni.

Decretul anti-imigrație din 27 ianuarie închide frontierele pentru trei luni pentru cetățenii din șapte state — Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen. Acest decret a fost suspendat de justiție, însă Casa Albă rămâne pe această direcție.

Altă îngrijorare exprimată în scrisoare este legată de faptul că administrația Trump pare că vrea să restricționeze comunicarea oamenilor de știință din agenții guvernamentale cu presa.

Semnatarii scrisorii sunt de asemenea alarmați de ”credibilitatea nejustificată” ce ar putea fi acordată unor teze ”care nu sunt bazate pe fapte, dovezi sau cercetare științifică”. Ei fac referire la chestiunea climatului și securitatea vaccinelor.

”Acest lucru este contrar principiilor transparenței, comunicării deschise, mobilității studenților și oamenilor de știință”, conform scrisorii transmise de Euroscience, asociație europeană înființată în 1997 pentru promovarea științei.

”Colegii noștri din Statele Unite vor avea de suferit, Statele Unite și cetățenii americani vor plăti prețul”, la fel ca Europa și restul lumii, deplâng semnatarii scrisorii.

Documentul este semnat de 46 de organizații științifice din Europa.

Scrisoarea este adresată președintelui Consiliului European, Donald Tusk, președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, premierilor și miniștrilor însărcinați cu știința din Uniunea Europeană și cere acestor responsabili politici să ”apere principiile și valorile științei care sunt fundamentele progresului științific”.

Pentru a protesta împotriva orientărilor lui Donald Trump, un marș pentru știință va fi organizat la 22 aprilie la Washington dar și în multe alte țări.

”Cu prilejul Zilei Pământului (…) vom ieși în stradă să susținem științele împotriva obscurantismului”, scrie un colectiv de cercetători francezi într-un articol din Le Monde datat vineri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...