Favoritul lui Trump lovește din nou: Grecia ar trebui să iasă din UE și să înlocuiască euro cu dolarul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Omul pe care Donald Trump îl vrea ambasador al SUA la Bruxelles, profesorul Ted Malloch, susține că Grecia ar putea ieși din uniunea monetară, renunțând în același timp la moneda unică europeană în favoarea dolarului american.

„Cunosc câțiva economiști eleni care discută cu câteva think tank-uri americane pe tema ‘dolarizării’ economiei Greciei”, a declarat Malloch, citat de ziarul The Independent.

În opinia profesorului american, o astfel de mișcare ar da fiori Berlinului, în contextul în care moneda euro pare tot mai slăbită, iar Uniunea Europeană pare să scârțâie din toate încheieturile sub presiunea valului naționalist care acaparează tot mai mult teritoriu în țările din vestul continentului, potrivit Business24.ro.

Grexit ar fi cea mai bună soluție pentru eleni, în condițiile în care situția supraîndatorării țării se dovedește „nesustenabilă” pentru economia Greciei, crede aspirantul la postul de ambasador SUA pe lângă UE.

Tema ieșirii Greciei din zona euro este una recurentă în discursurile recente ale lui Malloch, acesta afirmând încă de la începutul acestei luni, într-un interviu acordat Bloomberg, că „din perspectiva unui economist, există motive serioase ca Grecia să abandoneze moneda euro”.

Profesorul Malloch nu este nici un mare fan al Uniunii Europene și a monedei euro, prima fiind comparată de el cu o nouă Uniune Sovietică care trebuie „îmblânzită”, iar cea de a doua cu o valută care ar putea să se prăbușească într-un an și jumătate.

Comentariile sale au atras furia parlamentărilor europeni liberali, conservatori și socialiști, care au redactat o scrisoare comună către Comisia Europeană și Consiliul European în care îl acuză pe economistul american că ar fi ostil și răuvoitor față de UE.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...