Curtea Constituțională: Plățile obligatorii pentru manualele școlare sunt ilegale

manuale-scolare
Foto: Photo Credit: timponline.ro

Curtea Constituțională a decis că plățile obligatorii pentru manualele școlare din ciclul primar și gimnazial, contravin Legii.

Astfel, dispoziţiile art. 41 alin. (4) din Codul educației, care reglementează asigurarea elevilor claselor a V-IX cu manuale școlare conform schemei de închiriere, aprobată de Ministerul Educației, sunt contrare gratuității învățământului prevăzut de Constituţie (Art. 35).

Astfel, Curtea a statuat că stabilirea unor plăţi obligatorii pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial, inclusiv pentru manualele școlare, care constituie un element esențial al procesului de instruire, este contrară Legii Supreme.

Mai mult, gratuitatea învățământului primar şi secundar general este prevăzută și de jurisprudența anterioară a Curții (HCC nr. 27 din 29 septembrie 1998).

În același timp, Curtea a constatat reglementări confuze în Codul educației cu referire la ciclurile învățământului obligatoriu, motiv pentru care va remite o Adresă Parlamentului în vederea înlăturării deficiențelor constatate.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Subiectul fost examinat de către Curtea Constituţională în următoarea componenţă: Domnul Alexandru Tănase, preşedinte și domnii Aurel Băieşu, Igor Dolea, Veaceslav Zaporojan, judecători.

În prezent, elevii claselor V–IX sunt asigurați cu manuale şcolare doar în urma achitării unei plăți de închiriere. În același timp, elevii claselor I-IV, care sunt asigurați cu manuale gratuit.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente