PLDM propune partidelor de centru-dreapta front comun, împotriva actualului regim „hibrid, oligarhic și cleptocrat”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Propunerea de a înlocui actualul sistem electoral cu circumscripţii uninominale concrete, ceea ce prevede că cetățeanul va vota pentru deputați în parte, a fost prezentată pentru primă oară de președintele PD Vladimir Plahotniuc în 2012, iar acum majorități hibride de guvernare promovează proiectul cu scopul de a asigura supraviețuirea unui clan oligarhic. Aceasta este poziţia Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Într-o declaraţie remisă presei, reprezentanţii PLDM acuză actuala guvernare, constituită în jurul PD, că încearcă să efectueze o modificare a sistemului electoral actual, proporțional, pe liste de partid, în unul mixt, sau chiar uninominal majoritar (pe circumscripții).

„Actuala guvernare și-a demonstrat, în repetate rânduri, maniera de a lua decizii importante pentru țară și popor: sub paravanul nopții, în pripă, fără consultarea obligatorie a tuturor factorilor implicați, apelând la șiretlicuri, ocolind fariseic normele democratice și practicile europene. Așa s-a întâmplat și în cazul modificării legislației cu privire la alegerea Președintelui Republicii Moldova. Acest caz a intrat deja în multiple studii cu privire la activitatea legislativă și practica constituțională modernă, drept unul ”specific moldovenesc” de manipulare cu legislația. Nici acum nu este clar, până unde va merge guvernarea în tentativa sa de a-și croi un sistem electoral, unica menire a căruia va fi să-i asigure supraviețuirea unui clan oligarhic”, se arată în declaraţia PLDM.

Astfel, reprezentanţii partidului anunţă că protestează față de modul în care „majoritatea hibridă din parlament” tratează acest subiect, cu ignorarea flagrantă a drepturilor și opiniilor opoziției de dreapta, față de stilul ocult de promovare a unor inițiative și proiecte legislative, a pseudo-dezbaterilor publice, la care sunt invitate doar persoane afiliate puterii din organizații-erzaț ale societății civile sau jurnaliști din holdingurile puterii.

În opinia reprezentanţilor PLDM, așteptările cetățenilor pot fi realizate doar formând un front comun împotriva actualului regim hibrid, oligarhic și cleptocrat, secondat într-o manieră cinică de falsa opoziție geopolitică.

„Astăzi, nicio forță politică sănătoasă de centru-dreapta nu-și poate permite luxul să acționeze pe cont propriu. Se cer identificate modalităţile cele mai eficiente de colaborare, capabile să potenţeze rolul partidelor antioligarhice de centru-dreapta, inclusiv în problema modificării sau păstrării actualului sistem electoral. Una din aceste modalități ar putea fi convocarea unui For Civic, sau a unei mese rotunde a partidelor politice, la care să fie elaborată și adoptată o poziție comună”, se mai arată în declaraţia PLDM.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...