(GRAFIC) NATO dispune de un buget de 900 de miliarde de dolari; Cât plătește fiecare țară

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După preluarea președinției americane de către Donald Trump, discuțiile privind viitorul NATO îngrijorează membrii europeni, mai ales că noul președinte american a declarat la puțin timp după preluarea mandatului că organizația este una „învechită”.

Mai mult, Secretarul american al apărării a avertizat miercuri statele NATO că SUA își vor diminua implicarea în cadrul alianței dacă ceilalți membri nu își sporesc cheltuielile pentru apărare, transmite Reuters.

„Sunt dator să vă clarific realitatea politică din Statele Unite și să prezint concret solicitarea onestă a cetățenilor țării mele. America își va îndeplini responsabilitățile, dar dacă țările voastre nu vor ca America să își reducă angajamentul față de această alianță, atunci fiecare capitală trebuie să își arate susținerea față de apărarea comună”, a spus James Mattis în cadrul reuniunii de la Bruxelles.

Pe lângă avertisment, generalul Mattis a acuzat unele națiuni că ignoră amenințările, inclusiv pe cele venite dinspre Rusia, mai indică Reuters.

Fiecare stat membru NATO este obligat să aloce cel puțin 2% din PIB în domeniul apărării. Prevederea este însă ignorată de majoritatea statelor europene.

În aceste condiții, americanii au tot dreptul să-și manifeste nemulțumirea, mai ales că ei contribuie la bugetul NATO cu o sumă de peste 10 ori mai mare decât cheltuielile următoarei țări – Marea Britanie.

160415172159-nato-gdp-1-780x439

contribuțiile în 2016

De altfel, în 2015, țări precum Canada, Belgia, Spania sau Luxemburg au ignorat total aceste prevederi, alocând sub 1% din PIB pentru apărare.

Iată care au fost țările NATO cu cele mai semnificative bugete pentru apărare în 2015:

trt4w


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...