Republica Moldova este în situaţie iminentă de criză energetică, din cauza stării de urgenţă din Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul de la Kiev a declarat, miercuri, stare de urgență energetică, din cauza deficitului de antracit, un tip de cărbune extras din zona estică a Ucrainei controlată de separatiștii proruși, dar a cărui furnizare este blocată de grupări ultranaționaliste ucrainene. Decizia autorităţilor ucrainene ar putea să aibă efecte negative asupra Republicii Moldova, spune expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Starea de urgență din Ucraina implică și limitarea furnizării de energie electrică pentru populație. Premierul ucrainean Volodimir Groisman a cerut respectivelor grupări ultranaționaliste să pună capăt blocadei și a avertizat că principalele orașe ale țării riscă să rămână fără electricitate după ce vor fi epuizate stocurile de antracit.

Dat fiind faptul că în Republica Moldova consumul de energie electrică este acoperit în proporţie de 80% din exterior (Ucraina şi Transnistria), decizia autorităţilor de la Kiev va afecta şi ţara noastră.

„80% din consumul de energie al Republicii Moldova este acoperit din exterior – Ucraina și Transnistria. Din regiunea transnistreană nu ne permitem să importăm energie, deoarece aşa-numitele autorităţi nu achită pentru gazul utilizat, astfel compania de stat MoldovaGaz acumulează datorii. Respectiv, unica sursă de import pe termen scurt este Ucraina. Pe termen mediu, însă, trebuie să facem interconexiunile pe energie/gaz cu România”, explică expertul în energetică pentru Independent.md.

„Dacă Ucraina este în criză de cărbune, asta poate afecta capacitatea ţării de a produce și exporta energie, inclusiv spre Republica Moldova. Deci, efectiv vom fi impuşi de conjunctura creată să prelungim achiziția de energie electrică din Transnistria, iar asta presupune, în condiţiile actuale, să continuăm finanţarea regimului separatist, iar datoria față de Gazprom va continua să crească”, spune Tofilat.

În opinia acestuia, unica soluţie pentru salvarea Ucrainei, şi de o parte a Republicii Moldova, este ca autorităţile ucrainene să importe cărbune.

„Unica salvare este ca Ucraina să importe cărbune, pentru a produce energie, ulterior acea energie să fie livrată şi nouă. Aceasta soluţie nu rezolvă însă întreaga probleme. Trebuie să se ia în calcul şi parametrii tehnici la centralele electrice din Ucraina, dar și tipul de cărbune pe care îl folosesc”, a conchis expertul în energetică Sergiu Tofilat.

De menţionat că, şeful executivului de la Kiev a atenționat că această „blocadă va conduce la încetarea activității industriei metalurgice în care lucrează circa 300.000 de persoane”.

Ucraina mai are stocuri de antracit pentru nouă zile. Circa 30% din producția de energie electrică a Ucrainei este asigurată de termocentrale, iar o treime din energia furnizată de aceste termocentrale se realizează pe bază de antracit.

Grupări radicale ucrainene, în care se regăsesc combatanți și deputați din parlamentul de la Kiev, blochează de trei săptămâni căile ferate pentru a împiedica transportul cărbunelui extras din estul Ucrainei. Argumentul acestor grupări este că banii primiți de separatiștii proruși în urma livrării cărbunelui sunt folosiți de aceștia pentru achiziția de armament.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...