ONU cere Rusiei să îşi „multiplice eforturile” pentru reglementarea situaţiei politice din Siria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a cerut joi Moscovei să-şi „multiplice eforturile” în vederea reglementării politice în Siria, în timp ce noi discuţii cu privire la conflict urmează să înceapă joi după-amiază la Astana, capitala Kazahstanului, relatează AFP, conform Agerpres.

„Acum este exact momentul potrivit pentru a multiplica eforturile în vederea normalizării procesului politic în Siria”, a declarat De Mistura, potrivit afirmaţiilor traduse în limba rusă şi citate de agenţia oficială de presă TASS, în timpul unei întâlniri cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, la Moscova.

El a reiterat „sprijinul” ONU pentru negocierile asupra Siriei, sub egida Rusiei, Iranului şi Turciei, prevăzute să înceapă la 10:00 GMT la Astana, cu participarea delegaţiilor regimului sirian şi rebelilor, precum şi a unei „echipe tehnice” a Naţiunilor Unite.

Aceste discuţii urmează unei prime runde de negocieri desfăşurate luna trecută, care s-a încheiat fără niciun rezultat politic major. Noile convorbiri de la Astana intervin înaintea reuniunii preconizate să înceapă la 23 februarie la Geneva, sub auspiciile ONU.

Rusia, Turcia şi Iran, care au luat practic în propriile mâini destinul Siriei, au impus la 30 decembrie 2016 o încetare a focului între armata siriană şi grupările rebele, insistând asupra faptului că „nu există o soluţie militară la conflict, care poate fi reglementat doar printr-un proces politic”.

Conflictul, care va intra în al şaptelea an luna viitoare, a făcut cel puţin 310.000 de morţi, provocând strămutarea a milioane de persoane.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...