Linkuri accesibilitate

Eugène Ionesco: 60 de ani de reprezentații neîntrerupte la Théâtre de la Huchette din Paris (VIDEO)


Eugen Ionesco
Eugen Ionesco

18.500 de spectacole este un record mondial absolut pentru o piesă jucată fără întrerupere în aceeași sală de teatru.

Astăzi se împlinesc 60 de ani de reprezentații neîntrerupte, la Théâtre de la Huchette din Paris, ale pieselor lui Eugène Ionesco „Cântăreața cheală” și „Lecția”. S-au adunat peste 18.500 de spectacole, record mondial absolut pentru o piesă jucată fără întrerupere în aceeași sală de teatru.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link direct

Prima piesă a lui Ionesco, Cântăreața cheală, avusese premiera în 1950 la un mic teatru de avangardă, Théâtre des Noctambules, în regia lui Nicolas Bataille. Piesa fusese apreciată de criticul Jacques Lemarchand și de câțiva mari scriitori (Queneau, Salacrou, Paulhan), dar nici publicul, nici critica n-au aderat la formula de teatru al absurdului propusă de Ionesco.

Un an mai târziu, în 1951, are loc la Théâtre de Poche, întâmpinată cu aceeași răceală, premiera Lecției, în regia lui Marcel Cuvelier. În 1957, cei doi regizori, împreună cu scenograful Jacques Noël, au ideea de a relua piesele într-un mic teatru din Cartierul latin, Théâtre de la Huchette, cu o scenă de câțiva metri pătrați și cu o capacitate de 90 de locuri. Au beneficiat, atunci, de sprijinul material și moral al celebrului regizor de film Louis Malle. Succesul a venit curând. De atunci, Cântăreața cheală este programată seară de seară la orele 19, iar Lecția la orele 20.

Dacă regia, decorurile și costumele au rămas aceleași, actorii, firește, s-au schimbat. Totuși, unii dintre ei au dovedit o uimitoare longevitate. Jacqueline Staup a interpretat rolul Bonei de la premiera din 1957 până de curând, când a încetat din viață. Roger Desfossez a intrat în rolul dlui Smith în 1958 și e pe scenă și astăzi, la vârsta de 85 de ani ! În fapt, interpreții se rulează, jucând în alternanță, la fiecare două săptămâni. 45 de actori s-au reunit într-un fel de cooperativă, pentru a administra sala și a controla dreptul de proprietate asupra spectacolelor.

Théâtre de la Huchette a devenit, grație celor două piese ale lui Ionesco, unul din punctele de atracție ale Parisului. I s-a consacrat și o carte, semnată de Gonzague Phélip, Fabulosul roman al teatrului Huchette (Gallimard, 2007).

Pentru a marca împlinirea a șase decenii de la premiera din 16 februarie 1957, actorii îi vor întâmpina în această seară pe spectatori în fața teatrului, îmbrăcați în costume; se vor citi, de asemenea, fragmente din cronicile …nefavorabile publicate în anii ’50. Iar pe 4 martie va avea loc o noapte Ionesco, cele două spectacole fiind jucate non-stop. Ca și marele dramaturg, actorii de la Huchette au și umor, și idei originale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG