Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Dorin Chirtoacă despre taxele…

(VIDEO) Dorin Chirtoacă despre taxele care se percep de la părinți în grădinițe

Chiar dacă recunoaște că multe grădinițe nu au asociații legal înregsitrate, Dorin Chirtoacă a declarat că nu vede nicio problemă în faptul că părinților li se cer anumite taxe pentru întreținerea grădinițelor.

Sursa Video: www.ZdG.md

În cadrul întrunirii cu părinți și angajați ai grădinițelor, care a avut loc în seara zilei de 14.02.2017 la pretura Buiucani, primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a declarat că nu vede nicio problemă în faptul că părinților li se cer anumite taxe pentru întreținerea grădinițelor. Ca reacție, unul dintre părinți a vrut să afle cu ce sume contribuie fiecare angajat al primăriei, al direcțiilor și al preturilor de scetor pentru ca sediile în care își desfășoară activitatea să fie funcționale.
”De ce părinții care au copii la grădinițele și școlile care aparțin primăriei sunt constrânși să achite taxe de întreținere?”, a întrebat Natalia Bzovaia.

Ca răspuns, primarul de Chișinău a răspuns că banii alocați pentru reperații ar ajunge doar pentru o singură grădiniță pe an din cele 300 de instituții de învățământ care sunt la balanța municipiului Chișinău.

”Pentru repararea tuturor instituțiilor de învățământ sunt necesare cca. 300 de milioane de euro. Cum să reușim, dacă finanțarea este de 0,3% din necesar? Eu vă prezent situația de fapt, ca să înțelegeți de ce finanțarea și salariile sunt derizorii, de ce s-a ajuns la contribuții din partea părinților. Pentru că statul RM nu acoperă în proporție de 12 luni pe an finanțarea învățământului. Este clar că avem o problemă cu asta. (…) Din RM pleacă zilnic peste 100 de oameni. Aceștia sunt dintre cei care muncesc și plătesc impozite. Dacă ei pleacă, de unde vreți să crească bugetul? Nu mai vorbim de miliardul furat și celelalte”, a declarat Chirtoacă.

Primarul a anunțat că soluția pe care o propun autoritățile locale este să vină cu o serie de documente, care vor fi ”un fel de constituție locală pentru instituțiile de învățământ și părinți”.

”Ambele părți ar trebui se conducă de niște reguli și, împreună, să poată asigura o mai bună funcționare a grădiniței și a școlii, de asta am spus de acționariat. Așa se va rezolva și problema cu salariile dădacelor și a educatorilor, cât suntem în sistemul ăsta de funcționare paralelă: pe de o parte este bugetul de la stat, adăugat cu bugetul de la municipiu, și adăugat cu bugetul de la părinți. Vrem nu vrem, astăz astea sunt cele trei componente care fac posibilă funcționarea instituțiilor de învățământ”, a mai adăugat primarul.

Grupul părinţilor solidari, care vorbește de mai mult timp cu problemele din şcoli şi grădiniţe, a efectuat un sondaj pe reţelele de socializare despre sumele de bani ce se colectează ilegal în grădiniţe. Conform acestui sondaj, Grădiniţa nr. 32 de la Ciocana este în top la capitolul plăți informale.

Pe același grup a fost mediatizat și cazul Cristinei Frunză, mama a trei copii, care a fost ameninţată de directoarea grădiniței pentru că face publice pe reţelele de socializare sumele pe care este obligată să le achite părinţii.

Acest caz a fost examinat de Centrul Nțional Anticorupție (CNA) şi de Procuratura municipiului Chisinau. Procurorii au emis o ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale, deoarece în acţiunile directoarei D. Păvăleanu nu au fost depistate elemente constitutive ale infracţiunii. În urma investigaţiilor ”s-a stabilit că toate colectările au fost legale, adică voluntare, iar banii strânşi au fost utilizaţi pentru necesităţile grădiniţei”. Mai mult decât atât, o examinare suplimentară a fost făcută si de CNA.

”Nimeni dintre părinţi nu au confirmat că banii ar fi fost ceruţi silit, ci că acumulările au fost benevole. Însă, chiar dacă Codul Educatiei prevede donații, sponsorizări sau granturi, directoarea a fost sanctionata disciplinar de către Direcţia generala educaţie, tineret şi sport (DGETS), ordinul nr. 24-S din 06.07.2016, mustrare aspră conform art. 206 al.1. DGETS ne-a informat că ea a fost pedepsită pentru încălcarea conduitei în raport cu părintii. Prin urmare, din motiv că Procuratura mun. Chișinău deja a emis o încheiere privind neînceperea urmăririi penale pe acest fapt, CNA a luat la bază această decizie și a sistat controlul pe marginea sesizării Centrului de investigaţii jurnalistice pe motiv că faptele expuse au fost verificate şi există o hotărâre neanulată de neîncepere a urmăririi penale”, a declarat Angela Starinschi, purtătore de cuvânt la CNA.

(VIDEO) Cine răspunde de calitatea alimentelor livrate în grădinițe?