(SONDAJ) Luptă strânsă între conservatori și social-democrați în alegerile din Germania

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Susținerea alegătorilor germani pentru Partidul Social-Democrat (SPD) se menține la 31%, același scor ca și în urmă cu o săptămână, după creșterea consemnată după desemnarea lui Martin Schulz, fost președinte al Parlamentului European, la conducerea formațiunii și drept candidat la postul de cancelar în alegerile federale din septembrie, indică un sondaj Forsa dat publicității miercuri, transmite Reuters.

Conservatorii actualului cancelar Angela Merkel își mențin avansul de trei procente, fiind creditați cu 34% din intențiile de vot, relevă sondajul, realizat pentru revista Stern și postul de televiziune RTL.

Aceeași anchetă arată că, dacă șeful guvernului ar fi ales în mod direct, Angela Merkel ar fi votată de 38% dintre alegători, în creștere cu un procent comparativ cu o săptămână în urmă, față de 37% care ar opta pentru Martin Schulz, procent neschimbat față de intervalul anterior.

SPD, partener în marea coaliție de guvernare alături de conservatorii din Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială, s-a aflat timp de mai mulți ani în spatele acestora în toate sondajele până la desemnarea lui Schulz, care a revigorat sprijinul față de acest partid, ultima dată învingător în alegeri în 2002, când la conducere se afla Gerhard Schroeder.

„Pentru a o învinge pe cancelarul Angela Merkel, Schulz trebuie acum să prezinte un program convingător”, a explicat directorul Forsa, Manfred Guellner.

Formațiunea populistă de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) este plasată pe locul al treilea, cu 9% din intențiile de vot, în scădere cu un punct procentual față de săptămâna trecută.

Partidul Die Linke (stânga radicală) se menține la 8%, în timp de Verzii coboară un procent, ajungând la 7%. Pragul electoral ar mai fi atins și de Partidul Liber-Democrat (FDP), cu 5 procente.

Sondajul Forsa a fost realizat pe un eșantion de 2.502 de persoane, în intervalul 5-10 februarie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...