Donald Trump, sfidat de un judecător: „Nu sunt dispus să tergiversez”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Judecătorul federal din Seattle, care a blocat aplicarea ordinului executiv antiimigraţie emis de Donald Trump, a respins luni o cerere a avocaţilor preşedintelui de a amâna examinarea dosarului pe fond, relatează AFP, conform agerpres.ro.

„Nu sunt dispus să tergiversez”, a declarat judecătorul James Robart, citat de CNN. „Sunt puţin uimit, dat fiind că preşedintele a dat întâlnire la tribunal”, a adăugat magistratul, referindu-se la un mesaj pe Twitter în care Trump părea grăbit să apară în faţa unei curţi pentru a obţine în fine o sentinţă care să-i valideze foarte controversatul său ordin executiv, care urmăreşte să interzică intrarea în SUA a cetăţenilor din şapte ţări cu populaţie majoritar musulmană, timp de 90 de zile, şi a refugiaţilor de orice naţionalitate timp de 120 de zile.

Aflat în fruntea luptei judiciare împotriva ordinului executiv privind imigraţia, procurorul statului Washington s-a declarat luni „fericit că judecătorul Robart a respins cererea de amânare din partea administraţiei Trump”. „Ne vom vedea, de fapt, la tribunal”, a adăugat Bob Ferguson.

Puţin mai devreme, Ministerul Justiţiei american îi ceruse judecătorului Robart să-şi îngheţe acţiunile de procedură, timp în care Curtea de apel ar urma să se pronunţe din nou asupra acestui dosar.

„În situaţia actuală, apărătorii guvernului estimează că ar fi potrivit să difere viitoarele acţiuni de procedură ale tribunalului primei instanţe” (din Seattle), scriseseră avocaţii administraţiei.

Judecătorul Robart nu a emis pentru moment decât un ordin de suspendare a aplicării ordinului executiv, ceea ce constituie o măsură periferică de urgenţă. În perspectiva unei dezbateri pe fond în faţa tribunalului său, el va fi obligat să ia alte decizii destinate să garanteze echitatea dezbaterilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...