Igor Dodon va cere modificarea Constituţiei, pentru a putea dizolva Parlamentul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Igor Dodon anunţă că până la sfârşitul lunii februarie va veni cu o iniţiativă de modificare a Constituţiei, astfel încât şeful statului să aibă dreptul de dizolvare a Parlamentului, în afară de circumstanţele prevăzute de actuala Constituţie.

Oficialul spune că analizează mai multe variante pentru a propune modificarea Constituţiei, printre care organizarea unui referendum naţional.

„Eu nu exclud că noi am putea să ajungem la ideea unui referendum naţional pentru modificarea Constituţiei pentru atribuţii suplimentare oferite preşedintelui ţării. Dar vom vedea. La sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie eu voi iniţia această modificare, aşa cum am promis. Scopul este să obţinem alegeri parlamentare anticipate”, a declarat Dodon în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, Dodon a precizat că nu renunță la inițiativa sa de anulare a legii „miliardului” care se află în Parlament, în pofida faptul că nu este agreată nici de govern, nici de partenerii externi ai Republicii Moldova, în primul rând de Fondul Monetar Internațional.

„Nu renunț la anularea legii care pune „datoria miliardului” pe umerii cetățenilor. Inițiativa mea se află în Parlament și aș vrea un vot în plen, nominal. Dacă nu, socialiștii au inițiat un grup de inițiativă pentru un referendum național”, a mai spus şeful statului.

Modificarea Constituţiei poate fi iniţiată fie de Parlament cu 34 de voturi, fie de Guvern, sau de cetăţeni, prin colectarea semnăturilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...