Linkuri accesibilitate

Purtătorul de cuvânt al lui Trump: Rusia trebuie să „întoarcă” Crimeea și să oprească violențele din estul Ucrainei


Sean Spicer
Sean Spicer

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a dat limpede de înțeles că guvernul Rusiei trebuie să „întoarcă” peninsula anexată Crimeea și să oprească violențele din estul Ucrainei, unde, cu sprijinul Moscovei, separatiștii luptă de aproape trei ani împotriva forțelor guvernamentale. Declarația a fost făcută marți, 14 februarie, de purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer. Potrivit lui, Trump menține o poziție „extrem de dură” în raport cu Moscova. Totodată, a spus Spicer, președintele american speră că „ar putea îmbunătăți relațiile cu Rusia”.

Spicer a amintit că, în 3 februarie, reprezentantul SUA în Consiliul de Securitate al ONU, Nikki Haley, în prima sa luare de cuvânt, a condamnat în mod hotărât Rusia și a subliniat că „Crimeea este parte a Ucrainei” și că sancțiunile impuse în legătură cu anexarea peninsulei vor fi menținute până la preluarea controlului asupra acesteia de către Kiev.

Declarația lui Sean Spicer a fost un răspuns la temerile privind posibila relaxare a poziției SUA în raport cu Rusia, sugerată în repetate rânduri de Donald Trump. Noul ministru al finanțelor de la Washington, Steven Mnuchin, a declarat și el că sancțiunile impuse Rusiei în legătură cu Ucraina rămân în vigoare. Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014, acțiune condamnată de comunitatea internațională.

XS
SM
MD
LG