Trump, un pericol pentru securitatea naţională: A purtat discuţii clasificate în văzul tuturor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele american, Donald Trump, a coordonat răspunsul la lansarea unei rachete balistice a Phenianului, în weekend, în văzul lumii, în timpul unei cine.

Acesta se afla într-un complex pe care îl deţine, în Florida, la Mar-a-Lago, avându-l ca invitat, printre alţii, pe premierul japonez Shinzo Abe, arată Washington Post.

Scena în care Trump şi oamenii săi lucrau asiduu la computere, preşedintele având non-stop telefonul la ureche, s-a petrecut în văzul lumii. Mai mult, una dintre persoanele prezente chiar a postat pe Facebook câteva fotografii din acele momente.

„Doamne!!! E fascinant să vezi activitatea asiduă de la cină, când au sosit veştile că Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică în direcţia Japoniei”, a scris pe Facebook unul dintre clienţii hotelului, Richard DeAgazio.

„Oau… centrul acţiunii!!!”, a mai scris acesta, semn că toate discuţiile se desfăşurau în faţa ochilor invitaţilor, ceea ce reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi a preşedintelui, potrivit publicaţiei americane citate.

Imediat au început să curgă criticile democraţilor, care au numit comportamentul lui Trump „iresponsabil”. Potrivit acestora, preşedintele ar fi trebuit să plece la discuţii într-o altă încăpere.

Mai mulţi senatori democraţi i-au cerut lui Trump să facă publică o listă a celor care se aflau la cină.

„Aşa se face politica externă în America; nu e vorba despre un episod din Saturday Night Live”, susţin senatorii. Aceştia au cerut colegilor republicani să ia în serios un astfel de comportament „neprofesional” al Administraţiei Trump, „înainte să existe consecinţe pe care cu toţii să le regretăm”.

Criticat şi de republicani

Până şi câţiva senatori republicani s-au arătat nedumeriţi de acţiunile preşedintelui. Senatorul Marco Rubio, din Florida, a declarat că „de obicei acesta (hotelul – n.red.) nu e un loc unde să faci aşa ceva”. Cât despre senatorul John McCain, din Arizona, acesta a recunoscut că nu-şi poate găsi cuvintele pentru a cataloga acţiunile preşedintelui.

Un fost director CIA cât timp Obama a fost preşedinte, Michael J. Morell, a admis şi el că „orice preşedinte cu care am lucrat ar fi mers într-o cameră separată să poarte aceste discuţii potenţial clasificate”.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică, sâmbătă, anunţul fiind făcut de ministerul sud-coreean al Apărării, care a transmis că este vorba de o „provocare” ce vizează să testeze administraţia preşedintelui american, Donald Trump.

Este primul tir cu rachetă balistică efectuat de regimul nord-coreean după alegerea lui Donald Trump la preşedinţia SUA.

După actul provocator al Phenianului, Trump a declarat, din Florida: „Vreau ca toată lumea să înţeleagă şi să fie conştientă de faptul că Statele Unite susţin Japonia, marele său aliat, în proporţie de 100%”.

„Ultimul tir cu rachetă al Coreei de Nord este absolut intolerabil”, a declarat şi prim-ministrul japonez, Shinzo Abe.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...