Dodon lasă de înțeles că schimbarea sistemului de vot l-ar avantaja pe Plahotniuc: „Este riscant”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon susține că nu ar fi cazul de „grabă” în ce privește schimbarea sistemului de vot și că el sau PSRM nu vor promova această idee.

„Noi trebuie să vedem cum asigurăm dreptul la vot al cetăţenilor care se află peste hotare. Trecerea la un sistem electoral mixt sau uninominal, știți, la această etapă trebuie să vedem. Noi cu aşa iniţiativă nu vom ieşi. Nici eu nu voi ieşi, sunt ferm convins, nici fracţiunea socialiştilor”, a declarat Dodon în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Dodon susține că „mulți cetățeni își doresc” schimbarea sistemului actual de vot în unul uninominal sau mixt, dar că ar fi un pas „riscant”.

„Haideţi să petrecem alegerile parlamentare anticipate după sistemul care este acum. Unde ne grăbim? Cineva înţelege că nu va mai avea majoritate parlamentară? Sau care este problema?”, a mai spus președintele.

Totodată, el a dat de înțeles că schimbarea actualului sistem l-ar favoriza pe oligarhul Vladimir Plahotniuc, dar a evitat să-i pronunțe numele.

„Uitaţi-vă la rezultatele sondajelor. Toate partidele, care au fost la guvernare în ultimii ani, nu au nicio şansă să obţină majoritate parlamentară. De aceea îi este convenabil şi lui, nu-i voi numi, nu le voi face publicitate, dar tuturor celor care au fost până acum la guvernare”, a menționat Igor Dodon.

În ultima perioadă în presă s-a scris că Partidul Democrat ar pregăti schimbarea actualului sistem electoral în unul mixat sau chiar uninominal.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...