Hollande promite justiţie după mai multe nopţi de violenţe urbane

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele francez Francois Hollande a promis marţi „justiţie”, denunţând în acelaşi timp violenţele urbane „inacceptabile”, după presupusul viol asupra unui tânăr de culoare în timpul unei interpelări a poliţiei, potrivit AFP. „Trebuie să se facă justiţie”, a declarat şeful statului, în timpul unei vizite la Aubervilliers, o suburbie pariziană.

Cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale, François Hollande încearcă să aplaneze tensiunile din suburbii, după mai multe nopţi de violenţe urbane declanşate de presupusul viol asupra unui tânăr de culoare, Theo, în timpul unei interpelări a unor poliţişti la Aulnay-sous-Bois, o suburbie din nord-estul Parisului, la 2 februarie. Acest caz a tensionat şi mai mult legăturile deja conflictuale dintre tineri şi poliţişti în cartierele sensibile din Franţa, unde poliţia este deseori văzută ca o forţă ostilă.

Această chestiune s-a aflat şi în centrul revoltelor care au inflamat Franţa în 2005 timp de trei săptămâni (10.000 de maşini incendiate, 6.000 persoane reţinute), după moartea a doi adolescenţi electrocutaţi într-un transformator unde au vrut să se ascundă de poliţie. Preşedintele Hollande a pledat pentru „respect”, subliniind că „nu există viaţă în comun dacă nu există respect”. „Este nevoie de respect pentru aceşti tineri atunci când sunt controlaţi, atunci când se confruntă ei înşişi cu situaţii de violenţă (…) Iar atunci când există nereguli, ele trebuie clar denunţate, iar justiţia sesizată”, a spus el, vorbind despre ‘cazul Theo’.

Hollande a mai afirmat totodată că „trebuie să arătăm cu toţii respect faţă de instituţii, poliţie, justiţie”.

„Trebuie de asemenea respect pentru bunurile publice, pentru proprietatea privată”, a adăugat el, condamnând cu fermitate violenţele care au loc de o săptămână în suburbiile Parisului, unde au fost atacaţi poliţişti, iar mai multe maşini au fost incendiate. „Nu putem accepta, din cauza unei drame pe care şi eu o denunţ, să existe distrugeri”, a afirmat el, conform Agerpres.

„Este extrem de important să arătăm că suntem capabili să trăim împreună într-o societate paşnică, însă în care respectul este regula şi în care noi trebuie să fim fermi faţă de cei care se îndepărtează de acest principiu”, a concluzionat preşedintele francez.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...