Actualitate

Societatea civilă cere întoarcerea legii Big Brother la autor

Avocatul Vadim Vieru, reprezentant al Promo-LEX, a menționat într-o conferință de presă că proiectul de lege lărgește foarte mult competențele organelor de drept în domeniul informatic și că unele acțiuni pot fi realizate fără autorizarea judecătorului de instrucție. Acesta susține că în varianta propusă proiectul nu prevede garanții de respectare a vieții private și a libertății de exprimare.

Nadejda Hriptievschi, reprezentantă a Centrului pentru Resurse Juridice, susține că este nevoie de o lege care ar da instrumente pentru lupta cu infracțiunile cibernetice și pornografie infantilă, dar nu trebuie să fie efectuate modificări care să încalce drepturile persoanei. „Unele prevederi sunt vagi”, a spus Nadejda Hriptievschi, având speranța că autorii vor modifica proiectul de lege.

Prezent la conferință, unul din autorii proiectului Veaceslav Bădărău, ofițer de investigații, a declarat că vor fi analizate toate comentariile și opiniile societății civile. Potrivit lui, proiectul „nu prevede nicidecum deschiderea Cutiei Pandorei în ceea ce privește încălcarea drepturilor persoanei”.

Redactorul șef al Ziarului de Gardă, Alina Radu, a spus că este îngrijorată că proiectul nu a fost consultat cu cei care sunt afectați de modificări. Atât timp cât în Moldova nu se rezolvă problema corupției ar trebui instituit moratoriu pentru orice lege nouă.

Proiectul nr. 161 (legea Big Brother) a fost înregistrat în Parlament în aprilie 2016. Pe site-ul Parlamentului a fost plasat doar avizul CNA, care este unul pozitiv și specifică că „nu sunt identificate cerințe excesive care să depășească cadrul rezonabil pentru realizarea drepturilor sau obligațiilor celor vizați”. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *