Astronomii clasifică galaxiile după forma şi structura lor, iar NGC 7640 este o galaxie spirală barată. Acest tip de galaxie este uşor de identificat după braţele spirale care se desprind nu din nucleul circular ci dintr-o bară alungită care separă nucleul galactic în două emisfere aproximativ egale. Galaxia noastră, Calea Lactee, este de asemenea o galaxie spirală barată.

Galaxia NGC 7640 nu seamănă cu o spirală în această fotografie, dar acest lucru este legat de orientarea galaxiei faţă de Pământ. De multe ori este imposibil de observat galaxiile direct din faţă, ceea ce face ca anumite trăsături, precum sunt braţele spirale, să fie mai greu de identificat.

Conform NASA, există dovezi că galaxia NGC 7640 a interacţionat cu alte galaxii. Galaxiile sunt nişte structuri cosmice extraordinar de masive şi interacţionează între ele prin intermediul uriaşei gravitaţii pe care o dezvoltă. Uneori aceste interacţiuni pot fi slabe, iar alteori pot fi dramatice, aşa cum este cazul ciocnirii a două sau mai multe galaxii şi formarea uneia noi şi mai masive. Un astfel de viitor dramatic o aşteaptă peste aproximativ 4 miliarde de ani şi pe Calea Lactee care se va ciocni cu galaxia vecină, Andromeda.

Cele două galaxii se vor apropia una de cealaltă şi apoi stelele ce le compun vor trece unele pe lângă celelalte, fără a se ciocni (ciocnirile sunt improbabile din cauza distanţelor mari dintre stele), într-un "dans" ce va dura până la stabilizarea unor noi orbite în jurul centrului galactic. Evenimentul cu adevărat spectaculos şi dramatic va fi ciocnirea şi unificarea celor două găuri negre supermasive din centrul celor două galaxii. Rezultatul va fi o galaxie uriaşă, cu o gaură neagră incredibil de masivă în centru, minus câteva stele care vor fi expulzate în spaţiul intergalactic în urma "dansului" celor două galaxii care s-au ciocnit. Teoretic, energia rezultată din ciocnirea celor două găuri negre galactice supermasive va dinamiza nucleul noii galaxii, producând aprinderea unor noi generaţii de stele.