Noul An a început cu scumpiri pentru moldoveni: Ce produse au avut preţuri mai mari, în ianuarie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Anul 2016 a început cu scumpiri pentru moldoveni. Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în luna ianuarie curent preţurile medii de consum au crescut cu 1,2 la sută, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate la produsele alimentare.

Creşterea preţurilor medii de consum cu 1,2 la sută a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 2,2 la sută, la mărfurile nealimentare cu cu 0,9 la sută şi la tarifele pentru serviciile prestate populaţiei cu 0,3 la sută.

În luna ianuarie 2017 faţă de decembrie 2016 o creştere mai semnificativă a preţurilor s-a înregistrat la vinete – cu 42,4%, tomate – cu 41,4%, dovlecei – cu 27,7%, castraveţi – cu 25,8%, varză – cu 16,0%, ardei dulci – cu 12,9%, usturoi – cu 5,0%, cartofi – cu 9,8%, fructe proaspete – cu 7,2%,.

Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate unele scăderi ale preţurilor la ouă de găină – cu 1,5%, făină de porumb – cu 0,5%, mezeluri fierte – cu 0,3%, carne de porc, mezeluri de calitate superioară cu durata lungă de păstrare şi afumături – cu cîte 0,2%.

Dacă ne referim la mărfurile nealimentare, în perioada de referinţă s-au înregistrat creşteri mai semnificative de preţuri la combustibili – cu 4,1%, televizoare – cu 1,2%, încălzitoare electrice, aparate de aer condiţionat, anvelope de iarnă pentru autoturisme şi acumulatoare – cu cîte 0,8%, frigidere şi congelatoare, covoare şi preşuri, aspiratoare, aparate pentru prelucrarea informaţiei, instrumente pentru igiena personală – cu cîte 0,5%, ţigări – cu 0,7%.

Concomitent, în perioada de raport, la mărfurile nealimentare au fost înregistrate unele reduceri de preţuri la medicamente şi plite electrice – cu cîte 0,4%, aragazuri, accesorii pentru masă, pantofi şi maiouri pentru bărbaţi, scurte, sacouri, pulovere, jachete, pantofi, rochii pentru femei – pînă la 0,3%.

Pentru serviciile prestate populaţiei în luna ianuarie a fost înregistrată majorarea tarifelor medii lunare la asigurarea obligatorie a transportului – cu 13,1%, serviciile pentru întreţinerea copiilor la creşe şi grădiniţe – cu 4,1%, serviciile transportului aerian de pasageri – cu 2,3%, serviciile hoteliere – cu 1,6%.

Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la serviciile transportului feroviar internaţional de pasageri – cu 6,0%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...