FMI vine la Chişinău: Experţii vor dori să afle cât de „beton” este Legea care pune miliardul furat pe umerii cetăţenilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) va sosi astăzi, 14 februarie, într-o vizită de două săptămâni la Chișinău pentru a face prima evaluare a programului pentru Republica Moldova, aprobat de consiliul de director al FMI la 7 noiembrie 2016.

Unele dintre angajamentele asumate de Guvernul de la Chișinău în acordul cu FMI sunt în derulare și nu se știe cum va reacționa echipa de experți a fondului. Este vorba de diagnosticarea creditelor persoanelor afiliate și acționarilor băncilor.

Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins de autorități în implementarea programului, în contextul primei evaluări a programului autorităților, susținut de FMI prin Mecanismele de finanțare EFF (Mecanismul de finanțare extinsă) și ECF (Mecanismul extins de creditare).

În cadrul misiunii, autorităților le va fi prezentat dl Ben Kelmanson, care i-a luat locul dnei Ivanna Vladkova-Hollar în calitate de șef al misiunii FMI, începând cu luna ianuarie. Doamna Vladkova-Hollar a acceptat un post nou în cadrul Oficiului Directorului General al FMI.

Experții FMI vor dori, mai mult decât sigur, să afle cât de „beton” este Legea privind transformarea în datorie de stat a garanțiilor oferite de Guvern pentru creditul de urgență acordat de către Banca Centrală celor trei bănci devalizate. Această a fost una din acțiunile prealabil al acordului cu Fondul. Condiția a fost îndeplinită. Efectele ei juridice s-au consumat, afirmă premierul Filip. Însă președintele Igor Dodon a lansat inițiativa de anulare a deciziei de anulare a Legii prin care „miliardul furat” a fost pus pe umerii cetățenilor. Șeful statului a și declarat că trei din patru comisii parlamentare au avizat pozitiv acest proiect. Avertizează că va organiza un referendum, dacă inițiativa lui nu va fi susținută în Parlament, spune comentatorul Vlad Bercu.

FMI a avut o reacție categorică față de această inițiativă și a declarat că ar putea reevalua acordul cu Republica Moldova dacă va fi anulată decizia privind transformarea creditelor de urgență oferită de BNM celor trei bănci devalizate în datorie publică.

Printre subiectele care urmează să mai fie discutate de către FMI sunt legalizarea capitalului și stimularea fiscală și tarifele la căldură și energia electrică.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...