Persoanele sătule de obişnuita cutie cu ciocolată au putut degusta la Duranbar, situat în zona centrală a metropolei Tokyo, un meniu divers pe bază de insecte, de la un cocteil din merişoare şi gândaci de apă dulce până la viermi caramelizaţi cu alune. De asemenea, smântâna de pe anumite deserturi a fost realizată din fluide interne ale gândacilor giganţi de apă dulce din Thailanda, apreciaţi pentru gustul lor dulce. ''Sunt crocanţi precum pieliţa nucilor şi merg bine cu ciocolata'', a declarat Sayumi Makino, în vârstă de 20 de ani pentru Reuters Television.

Deşi insectele sunt frecvent întâlnite în unele dintre meniurile locale, gândacii nu reprezintă un ingredient comun în Japonia.

Yuta Shinohara, organizatorul evenimentului, a declarat că şi-a dorit să promoveze cultura alimentaţiei alternative. ''Iubesc insectele şi cred că e chiar amuzant să le mănânci'', a spus studentul adăugând că acestea pot fi şi o variantă alternativă de alimentaţie.

Insectele pot fi o sursă de hrană bogată în grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Compoziţia acizilor nesaturaţi Omega-3 şi şase acizi graşi din viermii de făină este comparabilă cu cea prezentă în peşte şi mai mare decât cea din carne de vită şi de porc, mai arată Reuters.

La nivel mondial, cel puţin 2 miliarde de persoane consumă insecte şi peste 1.900 de specii au fost utilizate în alimentaţie. Organizaţia a precizat că entomofagia ar putea juca un rol-cheie în ceea ce priveşte securitatea alimentară şi protecţia mediului.