Vladimir Socor: Moldova este guvernată de Plahotniuc, alături de mass-media și o armată de bloggeri, trolli şi consultanţi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova este guvernată de două puteri – una reală și alta neoficială, a domnului Plahotniuc, care deţine puterea reală ce include administraţie locală formală şi neformală, mass-media, un conglomerat puternic, o armată întreagă de bloggeri, trolli şi consultanţi, spune analistul politic Vladimir Socor.

În opinia analistului, cei care conduc Republica Moldova nu au interesul să aplice reformele, deoarece aplicarea reformelor, în primul rând, în justiţie, în Procuratură, în sistemul financiar nu ar mai da posibilitate actualei guvernări să jefuiască statul.

„Când vorbesc de jefuirea statului, nu mă refer la persoane concrete din cadrul guvernului, mă refer la sistemul, la piramida instituită de domnul Plahotniuc, cu persoana dânsului la vârf, această piramidă, această verticală a puterii care stoarce fluxurile financiare ale statului, trăieşte pe seama lor. Şi, în bună parte, datorită deciziilor domnului Plahotniuc, reinvesteşte profiturile ilicite în întreţinerea unui aparat de stat, care perpetuează controlul politic al domnului Plahotniuc. În Moldova există două guvernări paralele. Una oficială a statului, care nu are prea multe puteri reale şi alta neoficială, a domnului Plahotniuc, care deţine puterea reală şi la nivel central, şi la nivel local. Pentru a întreţine acest aparat de putere, un aparat de putere vast, care include administraţie locală formală şi neformală, mass-media, un conglomerat puternic, o armată întreagă de bloggeri, trolli şi consultanţi, Partidul Democrat însuşi, cumpărarea parlamentarilor – toate aceste lucruri costă foarte mulţi bani. Şi cu siguranţă că aceşti bani sunt reinvestiţi din profiturile acumulate prin controlul fluxurilor financiare”, spune Socor, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Analistul este de părere că actorii politici se pregătesc deja de alegerile parlamentare şi mai puţin îi interesează să aducă bunăstare şi prosperitate în casa cetăţeanului.

„Moldova a nimerit în situaţia foarte defavorabilă, foarte păguboasă a sindromului alegerilor permanente. De abia am avut alegeri prezidenţiale, regizate în mod destul de artificial şi de abil de către domnul Plahotniuc şi cu ajutorul Curţii Constituţionale, printre altele, dar abia am avut aceste alegeri prezidenţiale foarte agitate, care şi ele au abătut atenţia de la programul reformelor și acum deja discutăm despre alegeri parlamentare, posibil anticipate, chiar în acest an sau, posibil, conform orarului iniţial, în anul viitor, dar deja se discută despre alegeri. Toate forţele politice parlamentare se gândesc la alegeri, îşi stabilesc strategiile politice în funcţie de alegeri, eventual, alegeri anticipate”, spune analistul

Vladimir Socor apreciază că Moldova a reintrat în acest sindrom al alegerilor permanente, din cauza exceselor sistemului de guvernare prin partide parlamentare, care „contribuie la blocajul reformelor”.

„Toată lumea se preocupă de posibilitatea reformării sistemului electoral, reformă propusă de domnul Plahotniuc în interesul Partidului Democrat. Dar şi aceasta absoarbe energiile, absoarbe atenţia şi împiedică orice concentrare asupra reformelor. Moldova a reintrat în acest sindrom al alegerilor permanente. Este şi acesta unul dintre excesele sistemului de guvernare prin partide parlamentare, care împiedică adoptarea reformelor sau, mai bine spus, contribuie la blocajul reformelor”, mai spune analistul politic Vladimir Socor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...