Linkuri accesibilitate

Foștii comuniști bulgari și colaborarea cu Rusia


Proiectul Belene în 2013
Proiectul Belene în 2013

În programul electoral al socialiștilor figurează relansarea proiectelor energetice comune cu Rusia: centrala atomoelectrica „Belene”, conducta de petrol Burgas-Aleandroupolis și gazoductul „South Stream”.

Printre promisiunile Partidului socialist, fost comunist, pentru alegerile parlamentare anticipate de la 26 martie figurează relansarea proiectelor energetice comune cu Rusia: centrala atomoelectrica „Belene”, conducta de petrol Burgas-Aleandroupolis și gazoductul „South Stream”.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct

După ce a pierdut procesul la Tribunalul de arbitraj internațional de la Paris, Bulgaria a achitat Rusiei cele două reactoare de 1000 de MW produse destinate centralei de la Belene. Ex-premierul Boiko Borisov a lansat procedura de căutare unui investitor privat pentru cea de a două centrală atomoelectrică bulgară. Socialiștii, însă, doresc o participare mai mare a statului la acest proiect considerat păgubos de dreapta bulgară. Între timp, cele două reactoare au plecat pe mare spre Bulgaria, împreună cu alte echipamente ale viitoarei centrale.

În ajunul vizitei la Budapesta a președintelui Vladimir Putin, președintele Fondului rusesc pentru securitate energetică, Konstantin Simonov, a propus renașterea, cu o capacitate redusă, a gazoductului „South Stream”. Pe hârtie Moscova are grija ca Bulgaria să nu fie nevoită să importe gazele rusești din Turcia. În spatele ideii însă se ascund planuri de menținere a dominației „Gazpromului” în zona.

Unul din liderii PSB, Iavor Kuiumdjiev, a anunțat că un nou gazoduct prin Marea Neagră, denumit „UE Stream”, va fi construit în conformitate cu regulile Uniunii Europene.

Fostul ambasador bulgar la Moscova, Ilian Vasilev, este de părere că oferta Moscovei este dictată de concurența crescândă pe piața energetică europeană și de apropiatele alegeri parlamentare în Bulgaria.

Comentând oferta Moscovei, expertul energetic Vasko Nacev amintește că Bulgaria are încheiat contract cu Gazprom pentru tranzitul de gaze până la anul 2029 pe care monopolul rus trebuie să-l respecte. După el, presat de deficitul de resurse financiare rezultat al sancțiunilor internaționale, „Gazprom”-ul este nevoit să apeleze la metode diplomatice pentru a-și menține poziția în Balcani. Monopolul rus nu poate domina la nesfârșit piața regională de gaze.

Până acum „Gazprom” a blocat concurența în Sud-estul Europei cu ajutorul prețurilor mai mici, este de părere Ilian Vasilev. În momentul de față Rusia dispune de capacități de producție pentru care nu există piață. Prin lansarea unei variante noi a gazoductului „South Stream” se urmărește neutralizarea concurenței în zonă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG