Sturza, despre numirea lui Botnari la șefia „Moldovagaz”: Plahotniuc a primit „perla coroanei”, cu ajutorul lui Dodon

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Numirea lui Vasile Botnari, ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor şi unul dintre cei mai apropiați oameni din cercul oligarhului Vladimir Plahotniuc, la șefia „Moldovagaz” nu a fost posibilă fără implicarea preţedintelui Igor Dodon, care a făcut lobby în acest sens la Moscova. Mai mult, prin această numire, Plahotniuc a primit „ce şi-a dorit cel mai mult – perla coroanei”. De această părere este fostul prim-ministru Ion Sturza.

Potrivit acestuia, trebuia să se întâmple ceva extraordinar astfel încât omul lui Vladimir Plahotniuc să preia cu „unanimitate” şefia „Moldovagaz”.

„Numirea domnului Vasile Botnari la şefia Moldovagaz este un eveniment excepţional, chiar şi pentru felul cum se întâmplă lucrurile în Republica Moldova. Funcţia dată este extrem de râvnită la Chişinău. Mereu a fost „nomenclatura” conducerii „de vârf”. Conform contractului cu Gazprom, guvernul are exclusivitatea de a propune candidatura, dar care trebuie să fie aprobată de comun acord. Fără implicarea lui Igor Dodon această numire nu ar fi fost posibilă. Este o parte a unei relaţii „amoroase” a acestuia, alta decât cea promisă în campania electorala sau o poliță de plătit, mai veche (către oligarhul Vladimir Plahotniuc – n.r.)”, spune Sturza.

„Cert este că domnul Plahotniuc a primit ce şi-a dorit cel mai mult – perla coroanei. La grămadă cu alte mărunţişuri pe care le stăpâneşte (indirect, bineînţeles) Moldtelecom, Matalferos, companiile din energetică”, se mai arată în mesajul lui Ion Sturza.

Deşi critică numirea la şefia „Moldovagaz”, Sturza îl atenţionează pe Botnari că acolo sunt şi multe „fructe otrăvite”, precum datoriilor curente şi istorice pentru gazul consumat de regiunea transnistreană.

„Domnul prim-ministru Pavel Filip vorbește deja de 750 milioane de dolari americani (mai ieri 470), care ar putea fi restructurate pe 15 ani. Un miliard de lei pe an. Restructurate din contul cui? Al consumatorilor, bugetului? Vin acţionarii (Gazprom) cu aport la capital? Această datorie poate fi acceptată doar parţial, 150 de milioane sunt datoriile Termoelectrica şi 65 devieri la tarife. În rest, jaf şi incompetenţă managerială”, mai spune fostul prim-ministru.

Democratul Vasile Botnari, care până în prezent a deţinut funcţia de ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, este noul preşedinte al Consiliului de administraţie ai SA Moldovagaz. Demnitarul a fost ales în noua funcţie joi, 9 februarie, prin votul unanim al acţionarilor întreprinderii, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de observatori, potrivit unui comunicat de presă al societăţii pe acţiuni.

Potrivit aceluiaşi comunicat de presă al Moldovagaz, prin votul unanim al acționarilor, în funcţiile de vicepreşedinţi au fost aleşi Liudmila Korobanova, Nicolai Vasiliev și Iacov Cazacu. Din Consiliul de administrare al întreprinderii vor face parte Lidia Zamșa, Elena Tcaciuc, Vitalie Șeptefrați, Mihail Iuriev, Denis Emelianov.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...