Autorii spun că votarea legii ar putea anihila rezultatele investigaţiei de elucidare a furtului bancar şi recuperare a banilor efectuate de compania Kroll. Există suspiciuni rezonabile că banii din „miliardul furat” ar putea fi legalizaţi prin intermediul acestei legi. Acest proiect nu prevede mecanisme de control clare care ar putea asigura faptul că banii legalizaţi nu provin din „miliardul furat”.

Totodată, Republica Moldova ar putea deveni o „zonă gri”, de legalizare a banilor iliciţi prin invadarea de „bani murdari” de provenienţă obscură. Nu este exclus că proiectul de lege din 2016 să fie un reload al celebrului „Laundromat”.

În concluzii, autorii publicaţiei mai afirmă că legea amnistiei fiscale va împiedica recuperarea mijloacelor financiare la bugetele locale. Această iniţiativă prevede anularea restanţelor, majorărilor şi amenzilor inclusiv amânate şi eşalonate (reeşalonate). În acelaşi timp, proiectul de lege va submina agenda de reforme în domeniul justiţiei, fiindcă prevede excepţii de control din partea organelor de urmărire penală şi a Autorităţii Naţionale de Integritate al persoanelor care îşi vor legaliza averile dobândite în mod fraudulos. Această iniţiativă demască o anumită intenţie a guvernării de a legaliza ilegalităţile de dobândire frauduloasă a averilor.

Click pentru a citi studiul integral: