icon

Chiril Gaburici: „Memorandumul de Înțelegere, semnat astăzi, asigură securitatea energetică a Republicii Moldova”

21-05-2015 13:50
1,211

Prim-miniştrii Chiril Gaburici şi Victor Ponta au semnat Memorandumul de Înţelegere între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din Republica Moldova şi România. Documentul a fost semnat astăzi, 21 mai, în cadrul vizitei Premierului român, Victor Ponta, la Chişinău.

 

„Odată cu semnarea Memorandumului de Înțelegere, se creează premise pentru integrarea Republicii Moldova pe piaţa energetică a Uniunii Europene. Realizarea interconexiunilor pe piaţa de gaze naturale şi energie electrică nu înseamnă renunţarea la alţi furnizori tradiţionali de gaze naturale şi energie electrică, dar asigură diversificarea acestor surse şi securitatea energetică a Republicii Moldova. Considerăm acest proiect unul de importanță strategică pentru ţară”, a declarat Premierul Chiril Gaburici.

 

Și Premierul român, Victor Ponta, a reiterat importanţa semnării Memorandumului de Înțelegere. „Pentru anul 2015 sunt importante proiectele concrete și realizabile pe termen scurt și mediu cu privire la interconectarea energetică. Și anume, să aveți mereu două surse de gaze și de energie electrică, pentru ca să aveți posibilitatea să o accesați pe cea care este mai bună și mai sigură. România are resursele necesare și este capabilă să asigure acest lucru. Companiile noastre de energie au avut, în anul 2014, profituri importante și putem să investim în Republica Moldova”, a declarat Prim-ministrul Victor Ponta.

 

Memorandumul de Înțelegere, semnat astăzi, prevede prelungirea Gazoductului Iaşi – Ungheni până la Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi până la Oneşti – România; pe partea de energie electrică prevede: realizarea primei interconexiuni de sud Isaccea (România) – Vulcăneşti – Chişinău. Ulterior, urmează să se facă un studiu de fezabilitate pentru a începe a doua interconexiune. Proiectele investiţionale selectate vor asigura diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică, precum și creșterea numărului de furnizori alternativi. În acest sens, va fi stabilit un mecanism de cooperare între autorităţile din cele două ţări în vederea coordonării realizării proiectelor de interconexiunie şi a efectuării demersurilor pentru cofinanţare din partea Uniunii Europene.

Proiectele de interconectare energetică între Republica Moldova şi România (UE) vor fi implementate în perioada 2015-2018. Suma necesară pentru realizarea acestora este de circa 750 de milioane de euro, dintre care 421 de milioane de euro pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Semnarea Memorandumului se înscrie în şirul măsurilor de asigurare a securităţii energetice a Republicii Moldova, integrarea în piaţă unică europeană de energie şi  realizarea proiectelor necesare livrării de energie pe termen lung din România în Republica Moldova. De asemenea, Memorandum de Înţelegere va permite consolidarea relaţiilor de parteneriat în domeniul energetic ale Republicii Moldova cu România şi va contribui la implementarea proiectelor strategice de interconectare cu UE, atât în domeniul energiei electrice, cât şi al gazelor naturale.

 

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31