Actualitate

Pavel Filip a convenit cu omologul său intensificarea relaţiilor moldo-ucrainene

Pavel Filip a menţionat că vizita oficială efectuată la Kiev în ajunul marcării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Ucraina reprezintă un bun prilej pentru a discuta subiecte actuale pentru ambele părți. Premierul a subliniat importanța organizării în acest an a ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare economică. Aceasta s-a întrunit ultima dată în 2011.

Prim-ministrul Pavel Filip a reiterat importanța accelerării procesului de intrare în vigoare a Acordului privind cooperarea în domeniul conservării și dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, semnat la Roma în anul 2012. Cei doi premieri au decis asupra creării unei comisii comune care să evalueze impactul funcționării complexului energetic de pe Nistru asupra ecosistemului râului și să elaboreze un Regulament privind funcționarea centralei de la Novodnestrovsk. Premierul ucrainean a menţionat că autoritățile ucrainene sunt deschise pentru a participa la efectuarea studiilor necesare pentru a elabora decizii tehnice corecte privind exploatarea râului Nistru.

În alt context, Volodymyr Groisman a mulțumit autorităților de la Chișinău pentru decizia de a elimina barierele comerciale pentru producătorii ucraineni și a evidențiat că Republica Moldova pentru Ucraina nu este doar un stat vecin, dar și un partener strategic.

Părțile au avut, de asemenea, un schimb de opinii privind reglementarea conflictului transnistrean și importanța promovării unei abordări comune în cadrul negocierilor în formatul „5+2”. În același timp, Pavel Filip a reiterat susținerea Republicii Moldova în soluționarea pe cale diplomatică a conflictului din estul Ucrainei, cu asigurarea suveranității și integrității teritoriale a țării.

La finalul întrevederii, premierul Pavel Filip l-a invitat pe prim-ministrul Ucrainei să întreprindă o vizită la Chișinău și a confirmat disponibilitatea de a participa la Summitul GUAM, care va fi organizat la sfârșitul lunii martie la Kiev.

De notat, anul trecut balanța comercială dintre cele două state a atins 394,5 milioane de dolari. Exporturile Republicii Moldova au crescut cu 8,2 %, față de aceeași perioadă a anului 2015, iar importul produselor ucrainene a crescut cu 2,9 %.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *