Apa din fântâni, tot mai poluată; Ce spun specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică din Chişinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Problema calității apei devine tot mai acută. Fântânile sunt tot mai murdare, iar asta face ca consumatorii să se infecteze cu diferite maladii.

Specialiştii de la Centrul de Sănătate Publică din Chişinău spun că schimbarea calităţii apei este condiţionată de un şir de factori externi, inclusiv de la ploile abundente, topirea în masă a zăpezilor, dar şi veceurile din preajmă.

Doar în comuna Bubuieci, în fiecare an, peste 20 de persoane sunt diagnosticate cu cancer, spune medicul şef sanitar de stat CNSP, Luminița Suveică.

Responsabilii de la CNSP dau un semnal de alarmă și spun că din cele 2000 de fântâni din suburbiile capitalei nu există nici una care ar corespunde indicatorilor sanitaro-chimici.

În foarte multe fântâni sunt depistate un conținut înalt de nitrați, bacterii coliforme.

Cât privește problema din comuna Bubuieci, potrivit Centrului de Sănătate Publică, dacă în anul 2015 erau 57 de localnici care sufereau de cancer, anul trecut numărul acestora a crescut la 87. Cantitatea mare de nitraţi din fântâni ar fi cauzată de faptul că în apropiere de comună sunt stocate deșeurile solide din capitală.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...