Experţi: Legea amnistiei fiscale este o „creaţie” artificială pentru a şantaja FMI

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Legea amnistiei fiscale, promovată în mare grabă și votată de Parlament în prima lectură, reprezintă un instrument de şantaj din partea autorităţilor de la Chişinău faţă de Fondul Monetar Internaţional şi investitorii străini. De această părere sunt mai mulţi experţi, care au participat astăzi la lansarea studiului „Amnistia fiscală din 2007 și liberalizarea capitalului & stimularea fiscală din 2016”, elaborat de Idis Viitorul.

În opinia activistului civic Valeriu Paşa, legea amnistiei fiscale este un subiect artificial creat de autorităţi pentru a şantaja Fondul Monetar Internaţional, care va sosi pe 14 februarie într-o vizită de două săptămâni la Chișinău pentru a face prima evaluare a programului pentru Republica Moldova, aprobat de consiliul de director al FMI la 7 noiembrie 2016.

„Această lege poate fi privită ca un şantaj: Ori ne baţi bani, ori dăm foc la ţară. Acest proiect de lege poate transforma Republica Moldova în cea mai mare spălătorie de bani. Zonele offshore ar fi invidioase pentru performanţa autorităţilor de la Chişinău. În condiţiile în care FMI şi toţi partenerii externi cer combaterea corupţiei şi edificarea statului de drept, guvernarea a pus pe masă acest proiect de lege, în semn de şantaj. Dacă ar fi dorit, Parlamentul trecea această lege în două lecturi, însă, miza aici este alta”, spune activistul civic.

În opinia acestuia, autorităţile ar putea şantaja FMI, deoarece au restanţe la capitolul transparenţă privind proprietarii băncilor, o acţiune prioritară cerută de Fond atunci când a fost semnat acordul de finanţare.

„Acum vine FMI şi autorităţile în loc să discute despre transparenţa proprietarilor băncii, vor discuta despre acest proiect artificial”, mai spune Valeriu Paşa.

Totuşi, ex-ministrul finanţelor Veaceslav Negruţa apreciază că oficialii FMI nu sunt creduli şi nu vor cădea pradă guvernării.

„Astfel de jocuri se termină prost, dar nu exclud că va exista acest şantaj. Pentru Republica Moldova orice stopare de finanţare este vitală, deoarece 30% din bugetul pe anul 2017 se bazează pe finanţări externe. Presupun că FMI va pune piciorul în uşă şi va spune că această lege trebuie retrasă, deoarece conceptual legea nu are dreptul la viaţă”, a spus Negruţă.

Amintim că atât Banca Mondială, Uniunea Europeană, cât și Fondul Monetar Internațional au intervenit în cazul legii amnistiei fiscale, pe care puterea de la Chișinău a încercat s-o adopte în mare grabă.

Fondul susține că „principiile care stau la baza proiectului de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală vin, aparent, în contradicție cu obiectivele trasate în programul de reforme economice al autorităților susținut de FMI”.

„Proiectul de lege, în forma curentă, ar duce la periclitarea măsurilor de combatere a corupției și ar pune piedici în lupta cu spălarea banilor și fraudele. Vom continua dialogul cu autoritățile pentru a identifica posibilitățile pentru a alinia inițiativele legislative cu obiectivele asumate în cadrul programului. Experiența acumulată de noi arată, că este extrem de dificil de elaborat conceptul unei amnistii fiscale care să se soldeze cu succes. Preferăm să explorăm posibilitățile pentru îmbunătățirea administrației fiscale, ca instrument menit să asigure o mai bună conformare fiscală și lupta cu plățile neformale”, se arată în reacția FMI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...