PAS propune ca alimentarea în grădiniţele de copii să fie asigurată de combinatele şcolărești

Partidul Acțiune și Solidaritate a propus luni,13 februarie, ca alimentarea instituțiilor de învățământ preșcolar să se facă prin intermediul întreprinderilor de stat de alimentație publică cunoscute sub denumirea de combinatele şcolăreşti. Potrivit formaţiunii, combinatele școlareşti dispun deja de capacități pentru asigurarea cerințelor sanitaro-igienice în acest domeniu, dar şi va permite micșorarea costurilor de achiziții a produselor cu aproximativ 10-15%.

Secretarul general al PAS Igor Grosu a menţionat la o conferinţă de presă că trecerea bucătarilor din subordinea instituțiilor de învățământ preșcolar în cadrul combinatelor şcolareşti va permite majorarea salariilor acestora de la 1060 de lei la circa 2824 de lei. Acest fapt va permite diminuarea fluctuației acestorangajaţi, susţine formaţinea.

O altă propunere PAS prevde ca lucrătorii medicali din instituțiile de învățământ preșcolar să fie trecuți în subordinea Centrelor de Sănătate Publică teritoriale sau Centrelor Medicilor de Familie din localitate. Această abordare ar permite o mai bună motivare salarială a asistenților medicali și sporirea calității serviciilor de sănătate din instituțiile de învățământ preșcolar.

Igor Grosu a precizat că pentru a transpune în viață soluțiile propuse este necesară definitivarea statutului juridic al combinatelor școlărești în Chișinău şi modificarea legii achizițiilor publice pentru abilitarea combinatelor școlărești cu dreptul de organizare și desfășurare a achizițiilor de alimentare.

De asemenea este necesară crearea unui program municipal care ar viza repararea și dotarea blocurilor alimentare din cadrul instituțiilor preșcolare.

Precizăm: în anul 2016 CNA a anunţat despre deschiderea unui dosar privind aranjarea unor licitaţii privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcoli şi grădiniţe. În cadrul investigaţiilor, s-a descoperit că în meniul copiilor din şcoli şi grădiniţe din capitală au nimerit pește cu paraziți, carne alterată și alte produse alterate.

Începând cu martie 2016 a fost dispusă pornirea unei cauze penale pe faptul trucării licitațiilor. Pe parcursul desfășurării urmăririi penale s-a inițiat peste 30 de cauze penale în baza diferitor componențe de infracțiuni.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.