Republica Moldova interzice importul de carne din Ucraina, România, Polonia şi Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a decis să interzică temporar importul de carne de pasăre din Ucraina, România, Polonia şi Rusia, pe motiv că ne paște pericolul gripei aviare.

Potrivit directorul adjunct ANSA, Vsevolod Stamati, autorităţile au decis să interzică importul de carne din aceste ţări, pentru ca gripa aviară „să nu intre în” ţara noastră.

Astfel, decizia ANSA prevede interzicerea temporară a importului animalelor receptive la virus, a materialului seminal, a cărnii, preparatelor, produselor și subproduselor de origine animală.

Pentru a preveni infectarea păsărilor, ANSA a elaborat planuri de biosecuritate separat pentru companiile mari şi pentru gospodăriile mici. S-au organizat seminare de instruire cu angajații ANSA privind modul în care trebuie să acţioneze şi să informeze populația despre gripa aviară.

Vsevolod Stamati spune că riscurile sunt comune atât pentru cei care cresc păsări în cantităţi mari, cât şi pentru gospodăriile mici, iar pericolul cel mare se află pe segmentul de trecere al frontierei spre regiunea separatistă transnistreană. Totodată, acesta spune că păsările călătoare reprezintă un pericol, de care autorităţile, dar şi cetăţenii trebuie să ţină cont.

În aceste condiţii, oficialul ANSA recomandă producătorii să-și securizeze mai bine condițiile de zooigienă şi de nutriţie.

În Republica Moldova sunt crescute 45 de milioane de păsări, 17 milioane dintre care în sectorul corporativ.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...