Romgaz țintește noi depozite de înmagazinare în Republica Moldova; Ce vrea să facă firma românească

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova ar putea fi zona de dezvoltare a unui nou depozit de înmagazinare a gazelor, regiunea fiind complet lipsită de astfel de capacităţi. Noua investiţie are însă ca obiectiv şi susţinerea exporturilor către Moldova şi Ucraina prin conductele deja existente, producţia de gaze a României având şanse de a depăşi cererea internă după 2020, an în care se estimează începerea producţiei din Marea Neagră.

Potrivit Ziarului Financiar, depozitul ar urma să fie dezvoltat în zona Fălticeniului şi va creşte capacitatea totală de înmagazinare subterană a Romgaz cu circa 7%.

„Proiectul Depozit subte­ran nou de înma­ga­zi­nare gaze naturale Mol­­­­dova, cu o ca­pa­­­citate de 200 m­i­li­oane de metri cubi/ciclu (cu posibilitatea de dezvol­tare ulterioară), are dublu scop“, spun reprezentanţii Rom­­gaz, cel mai mare pro­ducător local de gaze naturale.

„La nivel local, ţinând cont de declinul natural de producţie din câmpurile de gaze din zona Moldovei, con­cesionate de către Romgaz şi de lipsa în această zonă a unei capa­cităţi de înmagazinare de gaze, precum şi de caracterul şi structura consumului de gaze naturale din România şi din regiune, se impune, pe termen lung, necesitatea dez­voltării de noi capacităţi de înmaga­zinare, pentru asigurarea nivelurilor de consum, în special în sezonul rece.“

Depozitele de înmagazinare a gazelor naturale pe care Romgaz le deţine acum sunt Bilciureşti (judeţul Dâmboviţa), Sărmăşel (judeţul Mureş), Urziceni (judeţul Ialomiţa), Cetate (judeţul Dolj), Gherceşti (judeţul Dolj) şi Bălăceanca (judeţul Ilfov), cele şase unităţi având o capacitate totală de 3 miliarde de metri cubi.

Aproape două treimi din această capacitate sunt situate în partea de sud a ţării, având o importanţă majoră în asigurarea pe timp de iarnă a necesarului de consum din zona capitalei, iar o treime în partea centrală a României, în Transilvania, unde se asigură, pe timp de iarnă, necesarul de consum din zona Cluj, Târgu-Mureş, Sibiu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...