Actualitate

Circa 900 de femei din R. Moldova, diagnosticate anual cu cancer mamar

În fiecare an, circa 900 de femei din Republica Moldova sunt diagnosticate cu această boală, dintre care aproximativ şapte sute sunt supuse unui tratament chirurgical. Cele mai afectate de maladie sunt femeile cu vârsta cuprinsă între 45 şi 60 de ani, ceea ce constituie 30 la sută din numărul femeilor din ţară. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, aproximativ 60 la sută dintre cazuri sunt depistate în stadii incipiente. Totuşi, anual, 400 de moldovence pierd lupta cu această boală.

Vestea necesităţii unei operaţii pentru tratarea cancerului la sân, aşa cum este mastectomia, are o imensă greutate emoţională şi poate produce traume psihologice. Totuşi, spun medicii, procedura este a doua şansă la viaţă.

„Tratamentul este complex, specific şi în acest tratament se include obligatoriu tratamentul chirurgical. Se înlătură focarul primar, se înlătură însăşi cancerul. Riscul de apariţie a recidivelor, a progresării este mult mai redus la femeile care înlătură sânul. Aceasta este cea mai eficientă procedură de tratament. Cele care se adresează la stadiul întâi, fac operaţie şi pe urmă nu mai fac niciun tratament”, a specificat Diana Prepeliţă, medic mamolog.

Pacientele care au fost supuse intervenţiei chirurgicale, vor beneficia de proteze gratuite. Institutul Oncologic a început distribuirea celor 1500 de proteze, achiziţionate în acest an. „Este o proteză care se dă gratis, produsă de o firmă poloneză, cu termen de valabilitate. Este foarte comodă, o pernuţă moale, elastică, se suportă foarte uşor. Pernuţa e împlută cu silicon”, spune Diana Prepeliţă.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova se află la evidență peste zece mii de femei cu această maladie. Potrivit medicilor, în următorii trei ani, toate pacientele care au fost supuse intervenţiei de extirpare a sânului vor beneficia de exoproteze gratuite. 

sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *