Elveţienii aprobă, prin referendum, simplificarea procedurii de naturalizare a imigranţilor de a treia generaţie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Alegătorii elveţieni au aprobat duminică, prin referendum, o simplificare a procedurii de naturalizare a imigranţilor de a treia generaţie, în ciuda unei campanii marcate de declaraţii antimusulmane ale dreptei populiste, relatează AFP, citând rezultatele anunţate de mass-media publice din Elveţia.

Potrivit televiziunii publice RTS şi agenţiei ATS, majoritatea votanţilor şi cantoanelor a fost de acord cu propunerea formulată de guvern.

Conform estimărilor institutului gfs.bern, 59% dintre cei prezenţi la referendum au spus „da“ propunerii cabinetului federal.

Proiectul guvernului vizează doar accelerarea procedurii de acordare a cetăţeniei elveţiene imigranţilor de a treia generaţie, excluzând orice dobândire automată a cetăţeniei, notează dhnet.be.

În următorii zece ani, în jur de 2.300 de tineri imigranţi de a treia generaţie ar putea beneficia anual de aşa-numita „naturalizare facilitată“, o procedură mai rapidă şi mai puţin costisitoare, potrivit autorităţilor.

În prezent, aproximativ 25.000 de nepoţi de imigranţi, în majoritate originari din Italia, dar şi din Turcia şi din Balcani, îndeplinesc criteriile cerute.

Proiectul a fost susţinut în parlament de o majoritate de deputaţi, însă Uniunea democratică de centru (UDC, partidul cu cei mai mulţi reprezentanţi în camera inferioară) i-a avertizat pe elveţieni în legătură cu „suprapopularea străină şi creşterea masivă mai ales a numărului de musulmani“.

În 2004, elveţienii au respins naturalizarea automată la naştere pentru generaţia a treia de imigranţi şi naturalizarea facilitată pentru generaţia a doua.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...