Un mister legat de Stonehenge a fost dezlegat printr-un experiment făcut de studenţi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Generaţii şi generaţii de arheologi n-au reuşit să înţeleagă cum britanicii preistorici au reuşit să transporte pietrele templului Stonehenge pe o distanţă de peste 225 de kilometri de la munţii Presili din Ţara Galilor până pe câmpia Salisbury.

Dar un experiment făcut de studenţii de la University College London (UCL) a scos la iveală că transportul nu a fost aşa de dificil cum s-ar putea crede, relatează The Telegraph.

Prin folosirea unor sănii trase de-a lungul unor bârne, plăcile grele de piatră au putut fi duse la destinaţie cu mult mai puţin efort. Studenţii au arătat că o piatră de o tonă putea fi trasă de 10 oameni, care puteau parcurge câte trei metri în cinci secunde, adică mai mult de un kilometru şi jumătate pe oră.

Pietrele de la Stonehenge cântăresc aproximativ două tone, astfel că ar fi fost nevoie de 20 de oameni pentru fiecare.

Experimentul a fost făcut în Gordon Square, la Londra, în apropierea Institutului de Arheologie al UCL.

Doctorandul Barney Harris care a coordonat experimentul a explicat că, deşi acesta a fost făcut pe un teren plat, metoda este foarte bună şi pentru terenuri mai abrupte, precum cel din munţi.

„Ştim că societăţi preindustriale, ca Maram Naga din India, încă folosesc acest tip de sanie pentru a construi monumente uriaşe din piatră. Şi de asemenea am găsit sănii în forma dă ‘y’ folosite cu 2.000 de ani înaintea erei noastre în Japonia pentru a muta megaliţi. Chinezii au folosit şi ei sănii pentru a construi Oraşul interzis şi unele dintre pietrele de acolo au 123 de tone”, spune Harris.

El a mai infirmat teoria conform căreia pietrele de la Stonehenge ar fi fost cărate cu boi, argumentând că aceste animale sunt greu de controlat, iar numărul de oameni necesar nu este foarte mare.

Echipa sa vrea să continue cercetarea şi să arate şi cât a durat ca toate pietrele să fie aduse.

Stonehenge a fost construit în neolitic, în urmă cu 4.000 – 5.000 de ani, din blocuri mari de piatră de nisip ce cântăresc între 30 şi 40 de tone fiecare, precum şi din bucăţi mai mici de calcantit (piatră-vânătă), care nu se găseşte decât în Ţara Galilor.

Arheologi de la UCL şi Universitatea din Leicester au găsit recent chiar carierele de unde au fost luate calcanitele. Datorită modului în care se formează aceste pietre, luând forma unor stâlpi, a fost uşor să fie desprinse din carieră, cu ajutorul unor pene din lemn care se umflau de la apa de ploaie făcând bucăţile să se desprindă de zid.

Profesorul Mike Parker-Pearson de la UCL, expert în Stonehenge, crede că pietrele din această carieră au fost folosite mai întâi la construirea unui monument din Ţara Galilor, care a fost apoi dezmembrat, iar părţile mutate la Wiltshire, pe câmpia Salisbury. Şi el a fost însă foarte surprins de cât de uşor puteau fi mutate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...