Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   România va acorda R. Moldova…

România va acorda R. Moldova a doua tranșă de împrumut – 50 mln de euro

România va acorda R. Moldova 50 de milioane de euro reprezentând o a doua tranşă de împrumut, după ce a acordat prima tranşă de 60 milioane de euro pe data de 24 august 2016, scrie Mediafax.

Împrumutul se realizează în baza „Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă dintre România şi R. Moldova” ratificat prin Legea nr. 91/2016, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

În luna ianuarie 2017, Ministerul Finanţelor din R. Moldova a transmis Ministerului Finanţelor Publice din România o scrisoare oficială prin care solicită modificarea datei de eliberare a celei de-a doua tranşe de 50 milioane de euro din 31 martie 2016 în data de 27 februarie 2017.

Acordul privind asistența financiară rambursabilă dintre România și R. Moldova, în sumă de 150 milioane euro a fost semnat la Chişinău, pe 7 octombrie 2015, dar a fost blocat, Guvernul Cioloș înaintând mai multe condiții Chișinăului. România a cerut Guvernului Filip să prioritizeze clar agenda de asociere a R. Modova cu Uniunea Europeană, să aleagă transparent un nou guvernator, să invite misiunea FMI la Chişinău, să iniţieze un pachet legislativ pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri şi lupta anticorupţie, dar şi să realizeze reforma Justiţiei.

Creditul este acordat pe un termen de 5 ani, cu o dobândă de 1,5% anual, cu tragerea împrumutului în trei tranşe, prima în sumă de 60 milioane de euro, a doua în sumă de 50 milioane de euro şi a treia de 40 milioane de euro în anul 2017.