Omul cheie din spatele lui Trump; Are doar 31 de ani și se află la originea celor mai controversate decizii ale președintelui

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Stephen Miller are 31 de ani şi este unul dintre cei mai influenţi consilieri ai preşedintelui SUA Donald Trump, fiind cel care îl sfătuieşte cu privire la politici.

Miller este unul dintre artizanii doctrinei „America First”, promovată de Trump în politica externă şi pe baza căreia noul preşedinte al SUA a adoptat ordinul executiv prin care a suspendat programul de primire a refugiaţilor în SUA şi a interzis pentru 90 de zile accesul în ţară tuturor cetăţenilor din 7 state majoritar musulmane, scrie Gândul.

La 31 de ani, Stephen Miller este unul dintre oamenii cheie, alături de fostul şef al Breitbart News, Stephen Bannon, ai doctrinei populiste „America First”, care şi-a arătat efectele asupra politicilor privind imigraţia şi tratatele comerciale şi a provocat îngrijorări în rândul aliaţilor SUA. Funcţia sa la Casa Albă este de consilier al preşedintelui pe politici, însă el se află alături de Trump de peste un an, intrând în campania acestuia în ianuarie 2016, arată Washington Post, într-un portret al acestui personaj influent de la Casa Albă.

Miller a pornit ca un tânăr conservator în liberala Santa Monica, California, unde a intrat adesea în controverse încă din liceu. Telefona deseori la o emisiune de radio cu acoperire naţională, unde îi acuza pe administratorii liceului că promovează multiculturalismul, permiţând anunţuri în limba spaniolă sau neimpunând recitarea obligatorie a jurământului de fidelitate faţă de SUA (Pledge of Allegiance).

Miller a continuat în acelaşi stil şi la Universitatea Duke, unde scria la o publicaţie conservatoare. „Experimentul social care a devenit liceul Santa Monica este încă un exemplu al eşecului îngrozitor al stângismului şi al iluziilor şi paranoiei arhitecţilor săi”, scria el în 2005. „Osama bin Laden s-ar simţi foarte binevenit în liceul Santa Monica”, mai scria el.

Până să ajungă unul dintre cei mai fervenţi oameni ai lui Trump în promovarea ordinului executiv care a blocat cetăţenii a 7 state musulmane să mai intre în SUA, Miller şi-a dezvoltat capacităţile unui luptător cultural şi ale unui provocator conservator, pregătit să condamne liberalismul în ce priveşte rasa sau identitatea. Ca şi şeful său, Donald Trump, tânărul Miller şi-a creat această identitate fiind cufundaţi chiar în comunităţi liberale, unde a putut duce aceste lupte chiar pe teritoriul opoziţiei.

Miller a devenit cunoscut încă de tânăr în mass media conservatoare, din cauza poziţiilor sale curajoase pe subiecte controversate, acţionând ca un campion al celor de dreapta, care se simţeau agresaţi de cultura corectitudinii politice. Spre exemplu, a devenit cunoscut ca unul dintre cei mai fervenţi apărători ai unor jucători albi de lacrosse (hochei de câmp), care au fost acuzaţi pe nedrept de violul unei stripteuze de culoare. Jucătorii au fost până la urmă achitaţi, iar procurorul a fost dat afară pentru că nu a gestionat cazul corect.

”Acest circ a fost permis să existe pentru că trăim într-o naţiune paralizată de paranoia rasială”, scria el în 2006, arătând că profesorii şi alte persoane se temeau să îi apere pe cei trei studenţi, pentru că procurorul transformase cazul într-unul privind rasismul, iar cei care se opuneau ideii „ar fi fost percepuţi negativ de comunitatea de culoare şi ar fi avut un preţ politic de plătit”.

După vârsta de 25 de ani, Miller a devenit un consilier cheie al senatorului republican de Alabama, Jeff Sessions, ajutându-l să contracareze grupurile care susţineau ajutorarea a milioane de imigranţi hispanici în a obţine cetăţenia americană.

În echipa lui Trump, el a scris cele mai stridente discursuri din campanie ale preşedintelui SUA, inclusiv cel de acceptare a nominalizării de la Convenţia Naţională Republicană, când Trump a declarat că „nimeni nu cunoaşte sistemul mai bine ca mine, fapt pentru care doar eu îl pot repara”. Miller a apărut şi în deschiderea discursurilor lui Trump, o astfel de ocazie fiind cea când s-a „duelat” cu senatorul republican Ted Cruz, contracandidatul lui Trump la nominalizare, acuzându-l că sprijină imigraţia şi deci creşterea numărului de musulmani din SUA, adică „niciun respect pentru cum ar afecta asta securitatea ta şi a familiei tale”.

Un jurnalist de la MSNBC, gazda emisiunii Morning Joe, una dintre favoritele lui Donald Trump, l-a descris astfel pe Stephen Miller: „O persoană foarte tânără de la Casa Albă, care a intrat într-o vrie a puterii (power trip), crezând că poţi să scrii ordine executive şi să le spui tuturor celorlalte agenţii să se ducă dracului”.

Unul dintre mentorii săi, realizatorul unui talk-show conservator din Los Angeles, spune despre tânărul consilier al lui Trump: „Felul în care oamenii de stânga îi trântesc pe cei de dreapta, probabil că acesta este lucrul care îl îngrijorează cel mai mult pe Stephen. Lipsa corectitudinii. Dominaţia de stânga din lumea academică. Din media. De la Hollywood”.

Naţionalistul Richard Spencer spune despre Miller că „nu este un naţionalist al albilor. Dar nu poţi să fii atât de pasional în ce priveşte imigraţia şi să nu ai o idee despre naţiunea americană şi cum a apărut ea istoric”.

De altfel, mentorul său din Los Angeles, realizatorul de talk-show, este afro-american. „Rasa şi rasismul nu mai sunt probleme majore în America. Este cea mai corectă ţară majoritar albă din lume. Dacă munceşti mult şi dacă iei decizii bune, o să fii în regulă”, spune Elder, realizatorul de talk-show cu care Miller colabora în tinereţe.

Stephen Miller spune că ideile sale de la acea vreme au fost rezumate cel mai bine într-un articol din 2005, intitulat „Visul meu pentru sfârşitul rasismului”, în care argumenta că americanii ar trebui să se concentreze pe cât de mult a progresat ţara lor în a depăşi aceste prejudecăţi. „Nimeni nu susţine că rasismul a dispărut – dar este pus în pericol. Şi dacă este să eradicăm de tot acest venin al prejudecăţii din SUA, eu susţin că americanismul este cheia”, scria el. În acelaşi timp, despre multiculturalism scria că ţine separate diferitele grupuri sociale.

Un prieten conservator din studenţie al lui Miller, David Bitner, spune că rolul acestuia de la Casa Albă este un mare pas pentru un activist care s-a văzut mai mereu ca reprezentând o minoritate opresată politic. Acum, el deţine putere la Casa Albă. Prietenul său se întreabă cum se va schimba tactica tânărului consilier. „Nu cred că a avut ocazia să o pună în practică. Cu toţii sunt outsideri, mulţi dintre ei sunt oameni care au fost minorităţi vocale. Cum faci tranziţia de acolo la guvernare?”, se întreabă conservatorul cu care Miller a studiat la Universitatea Duke.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...