(FOTO) SUA vs Rusia vs China: Care dintre cele trei state are cea mai bine pregătită armată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deşi toate lumea îşi îndreaptă atenţia către ameninţările din partea Statului Islamic sau talibanilor, în contextul global tensionat în care trăim, analiştii discută şi despre un război convenţional între marile puteri ale lumii, America, Rusia şi China.

Business Insider prezintă, într-un amplu material, cum stau cele mai puternice armate din lume la patru capitole majore:

1. Avioane invizibile

În timp ce Statele Unite deţin actualmente cel mai performant avion dificil de detectat pe radar, F-22, Rusia şi China fac eforturi să depășească tehnologia americanilor.

Nu există mai mult de 187 de aeronave de lupta F-22, iar modelul F-35 care ar fi trebuit să li se alăture are tot felul de probleme în faza de testare.

1-stealth-fighters

Între timp, China lucrează la patru aeronave de război invizibile. Modelul J-31 a fost prezentat la show-uri aviatice în 2014 şi este cel mai avansat avion invizibil al Chinei în momentul de faţă, iar J-20, care tocmai a început să fie produs la scară mare, probabil se poate compara cu F-35, dacă nu chiar cu F-22.

resizedj20first

Cele mai noi două modele, J-23 şi J-25, apar momentan la nivel de zvonuri şi propagandă.

Rusia lucrează în prezent la un singur avion invizibil de război, iar unii spun că ar fi la fel de performant precum F-22-ul american.

Cel mai probabil, aeronava rusă T-50 va fi introdusă la finalul anului 2016 sau începutul lui 2017. Probabil că, într-o confruntare, avionul F-22 ar fi cu un pas înaintea ruşilor, însă ar da serios de necaz dacă ar fi văzut primul de către un pilot de T-50.

sukhoi_t-50_in_2011_(4)-edit-14

Câştigător: Câtă vreme celelalte avione invizibile sunt mai mult ipotetice decât reale, F-22 rămâne o victorie clară.

2. Tancuri

Armata SUA a trimis pentru prima dată pe teren tancuri M-1 Abrams în 1980. Însă tancul a suferit atât de multe îmbunătăţiri de atunci, inclusiv la blindaj, tren de rulare şi arme, încât totul în afară de caroserie este nou.

Are un tun principal de 120 mm, sisteme electronice de ultimă generaţie, arme care pot fi controlate de la distanţă şi o armură formată din mai multe straturi.

2-tanks

Rusia dezvoltă acum un prototip al tancului T-14, însă momentan se bazează pe T-90A, care este şi el foarte performant. A rezistat chiar şi după ce a fost lovit în plin de o rachetă TOW, în Siria. Trimis pentru prima dată pe teren în 2004, T-90A este dotat cu un tun de 125 mm care poate lansa inclusiv rachete.

screen shot 2016-03-31 at 8.27.14 am

Precum Rusia, şi China lucrează la noi tancuri, însă acum operează cu Tip 99, echipat cu un tun de 125 mm care, de asemenea, are capacitatea de a lansa rachete. Se pare că maşinăria este la fel de rezistentă în războaie precum tancurile americane sau ruseşti.

screen shot 2016-03-31 at 8.29.08 am

Câştigător: Dacă luăm în calcul strict luptele unu la unu, este egalitate. Însă America are mai multe tancuri şi echipaje mai bine antrenate, iar forţele SUA au mai multă experienţă în lupte recente decât puterile rivale.

3. Nave de suprafaţă

Cu cea mai mare forţă navală din lume, America poate câştiga orice luptă pe apă, dacă aceasta are loc în mijlocul oceanului. Piesele de rezistenţă sunt cele zece portavioane şi nouă platforme de aterizare pentru elicoptere. Însă tehnologia super-avansată a Statelor Unite s-ar putea să nu fie suficientă pentru a combate rachetele Chinei sau submarinele Rusiei, dacă SUA sunt nevoite să lupte în apele teritoriale ale adversarilor.

3-surface-ships

Rusia nu este încă la nivelul Americii, însă faptul că a reuşit să lanseze rachete Kalibr de pe mare, asupra unor ţinte terestre din Siria, a demonstrat că marina lui Vladimir Putin a găsit o cale de a face navele sale mult mai ameninţătoare.

screen shot 2016-03-31 at 8.32.37 am
China face mari eforturi pentru a dezvolta Garda de Coastă şi Forţele Navale. Cea dintâi este folosită pentru instaurarea suveranităţii în apele contestate, fiind Garda de Coastă cu cele mai multe nave şi cel mai puternic înarmată din lume. La rândul lor, Forţele Navale au sute de nave de suprafaţă cu rachete avansate şi alte arme de ultima generaţie.

screen shot 2016-03-31 at 8.34.56 am

Câştigător: Forţele Navale ale SUA sunt, cu siguranţă, cele mai puternice pe plan mondial, însă ar suferi pierderi importante dacă ar lupta cu Rusia sau China în apele lor teritoriale.

4. Submarine

America deţine 14 submarine cu câte 280 de rachete nucleare – care ar putea nimici fiecare un întreg oraş inamic -, patru submarine cu 154 de rachete de croazieră şi 54 de submarine pentru atacuri nucleare. Sunt foarte avansate din punct de vedere tehnologic, puternic înarmate şi invizibile.

4-submarines

Rusia are doar 60 de submarine, dar sunt foarte bune. Submarinele nucleare ale Rusiei sunt aproape la fel de performante precum cele occidentale în ceea ce priveşte invizibilitatea, în timp ce bărcile diesel ale Moscovei sunt cele mai silenţioase din lume.

borei_class_l2

În schimb, China are doar cinci submarine pentru atacuri nucleare, 53 de submarine de atac diesel şi patru submarine cu rachete balistice, însă are în plan să fabrice mai multe.

Submarinele Chinei sunt uşor de urmărit, însă Statele Unite şi aliaţii lor dezvoltă sisteme sofisticate pentru a le monitoriza oricum.

rtxea8c

Câştigător: Flota de submarine a SUA câştigă la două capitole – atât le capacitatea de atac asupra ţintelor de la sol, cât şi în lupta unu la unu cu alte submarine, însă Rusia şi China vin din urmă.

Inovaţiile celor două ţări vor face că oceanul să fie un loc mult mai periculos pentru submarinele americane.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...