Rusia a suspendat dreptul de export al cărnii pentru cinci companii din Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Promisiunile demnitarilor ruşi de a facilita exportul de produse din Moldova şi de a extinde lista ei de furnizori pe piaţa Federaţiei Ruse s-au soldat deocamdată cu noi restricţii.

Potrivit agenţiei INFOTAG, Rosselhoznadzor a suspendat certificarea pentru cinci din opt exportatori moldoveni de carne în Rusia: „IDT Bardar”, „Antadro”, „Gavris-Prim”, „Lamos-Carne” şi „Navelina”.

Instituţia susţine că acest lucru este determinat de faptul că întreprinderile în cauză „nu au mai livrat producţie în FR timp de 18-36 luni şi din acest motiv Rosselhoznadzor nu a putut efectua controlul veterinar al producţiei şi nu a putut-o supune monitorizării”. Totodată, instituţia „nu dispune de informaţii despre rezultatele activităţilor de control desfăşurate în Moldova la aceste întreprinderi, iar aceasta duce la imposibilitatea de a evalua riscurile”, potrivit Infotag.

Exportul va putea fi reluat doar în baza rezultatelor inspectării efectuate la întreprinderi de către autoritatea competentă de supraveghere veterinară a RM şi după ce Rosselhoznadzor va analiza actul de control prezentat.

Cele cinci întreprinderi nu îşi mai exportă producţia în Federaţia Rusă din august 2014, însă din motiv că Rosselhoznadzor a impus interdicţii pentru aceasta, după ce Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE.

În prezent, în Rusia au dreptul să exporte carne doar SA „Mistor-Bras” din Nişcani, raionul Călăraşi, „Hanuno” din Petreni, raionul Drochia, şi „Tеhnostеl-Car” din Hînceşti. Pentru cea din urmă întreprindere au fost introduse restricţii temporare la exportul de carne, începând cu octombrie 2016.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...